- sevärdheter och dagböcker
 

 

 

 

 

 

 

 

Montreal.
Fakta...
Land: Quebec, Canada
Grundad:
1642
Areal: 432 km²
Invånare: 1,65 miljoner
Flygplats: Dorval International
(20 km väster)
Utflyktstips: Lachine, Laurentian Mountains
Bästa tid: Maj-September
Mer info: www.tourisme-montreal.org


Sevärt i Montreal

Vieux-Montréal
Square Dorchester och
Cathédrale Marie-Reine-
du-Monde

Musée des Beaux-Arts
Place des Arts och Musée
d'Art Contemporain

Mont-Royal
Olympic Park
Jardin Botanique
Ile Sainte Hélène och
Ile Notre Dame
Quebec är Canadas största provins och världens största fransktalande territorium, vars befolkning är mycket noga med att bevara sitt språk och kultur i ett land som domineras av brittiska ättlingar. Quebecs största stad Montreal är Canadas näst största och skiljer sig mycket från storebror Toronto. Här talas inte bara ett helt annat språk; arkitekturen och kulturen skiljer sig också mycket och är mer europeisk.
När européerna anlände till Canada beboddes norra Quebec av inuiter och södra av olika indianstammar. Den förste europén att sikta området var fransmannen Jacques Cartier som anlände i byn Hochelaga vid foten av ett berg på dagens île de Montréal 1535. 1605 grundade Samuel de Champlain en pälsstation på ön, men stötte på hård motstånd av urinvånarna. En permanent bosättning grundades först 1639 och 1642 bildades missions-stationen Ville Marie av en grupp franska katoliker. Fransmännen döpte berget på ön till Mont Royal som senare blev stadens namn. Tack vare läget mitt emellan St Lawrence- och Ottawafloderna blev Montreal Canadas första stora handelsplats.
1760 vann britterna slaget om den kanadensiska kolonin som delades upp i Övre (idag Ontario) och Nedre Canada (Quebec) och de flesta franska bo- sättarna samlades i den senare. 1844 blev Montreal kolonins huvudstad, men då parlamentet brändes ner i en politisk protestaktion 1849 flyttades huvudstaden till Toronto.
Montreal var värd för Världsutställningen 1967 och OS 1976.
Billig logi...
HI Montreal, Montreal Central, Le Gîte du Plateau Mont-Royal & Le Gîte du Parc Lafontaine, Auberge Alternative, Alexandrie-Montréal, Auberge L'Apero, Econo Hostel, Appartement Qualitas, Hostel Globetrotter Backpackers, Auberge Maeva, Le Maison du Patriote, Auberge Chez Jean, Le Jazz St Denis, Auberge de Paris


  Vieux-Montréal  


Basilique Notre-Dame-de-MontréalSailor's Memorial Clock,
Vieux-PortVieux-Montréal, Gamla Montreal kallas den äldre stadskärnan, som började som en katolsk by anlagd av Montreals grundare för att få ursprungsbefolkningen att konvertera till kristendom. Byn blev ingen höjdare som missionsort, men desto viktigare som pälshandlarort. När Montreal expanderade under 1800-talet förföll Vieux-Montréal. Först på 1960-talet tog man tag i uppfräschningen och renoverade de gamla 1700-talsbyggnaderna som gjordes om till restauranger och butiker. Stadsdelen påminner idag mycket om Frankrike med sina smala kullerstensgator och gamla kyrkor.
En av de äldsta byggnaderna är Château Ramezay (280 Rue Notre Dame Est), som byggdes 1705-1706 av Montreals 11:e guvernör, Claude de Ramezay, som vid hans ankomst 1702 längtade hem till Normandie och beslöt att bygga ett hem som påminde om hans hem i Frankrike, med stenväggar, vindskupefönster och koppartak. Flera av Ramezays efterförljare bodde också här, men 1745 sålde Ramezays arvingar huset till ett handelsföretag. Därefter hamnade det hos brittiska och amerikanska erövrare och blev sedan bl.a. domstolsbyggnad, lärarhögskola och huvudkontor för ett universitet. 1895 blev det museum och har återskapats till hur det såg ut när Ramezay bodde här. Här finns omkring 20 000 objekt från Quebecs tidiga historia, t.ex. gamla mynt, dokument, porträtt, möbler och verktyg samt Governor's Garden som återskapar en 1700-talsträdgård med flera olika fruktträd och grönsaker. Mer info: www.chateauramezay.qc.ca
Mittemot ligger Hôtel de Ville (275 Rue Notre Dame Est), Stadshuset, som skapades i Fransk Empirstil 1872-1878. Dess interiör är rik på marmor och brons. Den vackraste salen, Hall of Honour, med porträtt av alla Montreals borgmästare, ståtar med grön marmor från Italien, Art deco-lampor från Paris och en magnifik fransk brons- och glaskrona på ett ton. Taket är graverat för hand och fem glasmålade fönster som representerar religion, hamnen, industri och kommers, finans och transport.
1922 drabbades byggnaden av en våldsam brand. Interiören och taket totalförstördes och endast väggarna gick att rädda. Därefter byggdes det om med Stadshuset i franska Tours som förebild.
1967 fick Stadshuset besök av den franske presidenten Charles de Gaulle som på balkongen gav hans berömda tal “Vive le Québec Libre” (Länge leve ett fritt Quebec). Talet gjöt olja på vågen för Quebecs separatiströrelse och var naturligtvis populärt bland Montreals befolkning, men inte hos den kanadensiska staten och relationen mellan de båda länderna var spänt i många år.
Det är möjligt att besöka Stadshuset under en 15 minuters rundtur som på arrangeras på vardagar under sommarhalvåret.
Basilique Notre-Dame-de-Montréal (110 Rue Notre Dame Ouest, Place d'Armes) är en av Nordamerikas vackraste kyrkor med en rikt dekorerad och färgglad interiör med fantastiska rosettfönster och himmelsblå väggar som ger känslan av att man befinner sig utomhus en solig dag. Den ursprungliga kyrkan byggdes på 1600-talet, men den som står här idag i nygotik är från 1829. Den irländsk-amerikanske arkitekten James O'Donnell blev så överväldigad av hans skapelse att han konverterade från protestantism till katolicism på hans dödsbädd strax före kyrkan stod klar så att han skulle få begravas i den. Han är den enda som fått den äran. Den enorma orgeln med 5772 pipor används för konserter under hela året, men framför allt i jultid.
Ut med hamnen ligger den eleganta nyrenässansbyggnaden Marché Bonsecours (350 Rue St-Paul Est) medsina kolonnader och silverkupol. Byggnaden stod klar 1847 och hyste under kort tid 1849 Canadas parlament. Mellan 1852 och 1878 fungerade den som Stadshus och därefter marknad och musikhall. 1992 renoverades byggnaden för att användas som utställningshall, hantverks- och klädesgalleria och musikscen under stadens 350-årsjubileum. Idag används den fortfarande till utställningar, men desto mer som marknad/shoppingcenter.
Hamnen intill Vieux-Montréal, Vieux-Port (333 Rue de la Commune), var på 1800-talet en av Nordamerikas viktigaste inlandshamnar, men med de enorma fartygens och flygplanens entré i början av 1900-talet, förlorade den sin betydelse.
1992 gjorde regeringen om den till en av Montreals populäraste parker med härliga promenadvägar och stora gräsmattor intill vattnet. Hamnen har fyra pirer. Quai Alexandra är den stora fartygsterminalen, medan Quai King Edward är hamnens medelpunkt med turistinformation, daglig loppmarknad och det nya vetenskaps- och nöjeskomplexet Centre des Sciences de Montreal med interaktiva spel, teknologiutställningar, videospel på storbildsskärmar samt en IMAX-biograf. Mer info: www.centredessciencesdemontreal.com
På Quai Jacques Cartier finns färjeterminal, restauranger, en utomhusscen och Parc du Bassin Bonsecours, en park omgiven av kanaler med gångbroar. På sommaren kan man hyra paddelbåtar och varje vinter byggs en skridskobana. På Quai de l'Horloge står det 45 m höga imponerande Sailors' Memorial Clock Tower från 1922 till minne av de sjömän som dog i de båda världskrigen. Klocktornet är öppet för allmänheten som utsiktstorn med tre olika nivåer.
Mer info: www.vieux.montreal.qc.ca


Château Ramezay

Hôtel de Ville

Marché Bonsecours


Le 1000 de la Gauchetière

Square Dorchester & Cathédrale Marie-Reine-du-Monde  
Square Dorchester och det intilliggande Place du Canada utgör hjärtat av centrala Montreal. Här ligger också stadens huvudturistbyrå. Torgen pryds av flera statyer av kända britter och kanadensiska politiker och de omgärdande byggnaderna är eklektiska och inkluderar en gotisk kyrka, en modern bankskyskrapa, kontorsbyggnaden Le Windsor som byggdes 1878 som Canadas första lyxhotell, Windsor Hotel, och Sun Life Building från 1933 var de brittiska kronjuvelerna förvarades under Andra världskriget. Square Dorchester var fram till 1870 en katolsk kyrkogård och kropparna ligger fortfarande under gräset. Sedan dess har platsen varit värd för bl.a. modevisningar, politiska demonstrationer, kungliga besök och inte minst den stora samlingen då kanadensiska nationalister kämpade för ett enat Canada under folkomröstningen om Quebecs självständighet 1995.
Kyrkan som konkurrerar vilt med den mer berömda Basilique Notre-Dame-de-Montréal är Cathédrale Marie-Reine-du-Monde (1085 Rue Cathedrale) som tar upp hela den östra sidan av Place du Canada. Det var när Montreals första katolska kyrka brann ned 1852 som biskopen beslöt att visa betydelsen av den katolska kyrkan i Canada genom att bygga en ny i ett distrikt som då dominerades av den engelska protestantismen. För att visa sin lojalitet mot påven byggde han den dessutom som en mindre kopia (1/4) av Peterskyrkan i Rom. Katedralen byggdes 1875-1894 och har bl.a. en kopia av barockbaldakinen Bernini skapade för Peterskyrkan, i koppar och bladguld. Andra likheter är den 76 m höga domen och statyerna på taket, som dock representerar lokala skyddshelgon.
Bakom katedralen ligger Le 1000 de la Gauchetière (1000 Rue de La Gauchetière), den mest kända byggnaden i stadens skyline. Den stod klar 1991 och är med sina 205 meter också stadens högsta byggnad. Inuti finns ett atrium med levande träd och en stor inomhusrink omgärdad av caféer med plats för 1 500 besökare.


Cathédrale Marie-Reine-du-Monde

  Musée des Beaux-Arts  
  1380 Rue Sherbrooke Ouest
Musée des Beaux-Arts är Montreals främsta konstmuseum och landets äldsta av detta slag. Det öppnades 1912 i det specialbyggda marmorpalatset Michal and Renata Hornstein Pavilion i nyklassicistisk stil. Efter hand blev samlingen för stor och 1991 byggde man det moderna annexet, Jean-Noël Desmarais Pavilion, mittemot. Den senare förbands med den gamla med underjordiska gallerier. Här visas europeiska mästerverk från Medeltiden till 1800-talet och kanadensiska dito från 1960-talet och framåt samt antika föremål från Egypten, Grekland, Rom och Fjärran Östern, islamisk konst och verk från Afrika och Oceanien. Den klassiska byggnaden rymmer Musée des Arts Décoratifs med verk och hantverk från flera av världens kända designers. Här finns bl.a. glasvaser, hushållsprodukter, Victorian chests, ett inuitgalleri och avdelningar med industriell och grafisk design.
Mer info: www.mbam.qc.ca


Musée des Beaux-Arts

  Place des Arts & Musée d'Art Contemporain  
  183-185 Rue Ste-Catherine Ouest
Place des Arts är ett stort komplex med hallar och teatrar uppfört 1963. Både Opéra de Montréal och Orchéstre Symphonique de Montréal har sitt säte i Salle Wilfrid Pelletier, som är den största av komplexets fem hallar. Mer info: placedesarts.com
Place des Arts delar en modern stor central plaza, prydd med fontäner och en ornamental pool, med Musée d'Art Contemporain, som öppnade 1964 och flyttade in i den nuvarande byggnaden 1992. Museet är den enda institution i Canada tillägnad endast modern konst. Med modernt syftas i detta fall på verk som skapats efter 1939 och innehåller måleri, skulptur, tryck, installationskonst, fotografi och video. Över 60% av de drygt 6 000 föremålen är av konstnärer från Quebec. Andra kända konstnärer inkluderar Picasso, Andy Warhol och Jean Dubuffet och Max Ernst samt ett antal fotografer. Museet har också en skulpturgård med bl.a. Henry Moores Upright Motive No 5. Endast en liten del av utställningarna är permanenta.
Mer info: www.macm.org


Place des Arts

  Mont-Royal  


Croix du Mont-Royal

Oratoire St-Joseph

Den stora parken Mont-Royal ligger på en 232 meters höjd norr om centrum. Det var Jacques Cartier som namngav höjden när han var på besök 1535 och härifrån stammar hela stadens namn. 1876 köpte staden marken och höjden blev till en park skapad av Frederick Law Olmstead som också designade Central Park i New York.
Mellan 1885 och 1918 ledde en linbana upp till toppen av berget, men idag får man köra eller gå upp.
Parken har ett antal utsiktspunkter, ängar, skogar, en teater, ett konstcentrum och en konstgjord damm, Lac des Castors (Beaver Lake) som blir skridskobana på vintern.
Uppe på Mont-Royal restes 1642 ett träkors för att hylla den franske kungen och etablera den första kolonin. Det 31 m höga korset, Croix du Mont-Royal, som står här idag sattes upp 1924 och tillverkades av stålbalkar. Det lyser på kvällen och syns från hela staden.

Den bästa utsikten över centrala Montreal får man från den stora terrassen framför den vita villan Chalet du Mont-Royal (1196 Camilien-Houde Road) från 1932. I villan finns målningar som skildrar Canadas historia. På sommaren arrangeras konserter på terrassen.
För att få utsikt över östra Montreal och Olympic Park bör man bege sig till Observatoire de l'Est eller Belvédere Camillien-Houde som är en halvtimmes vandring från Chalet du Mont-Royal.
Parken hyr ut cyklar och trampbåtar på sommaren och kälkar och längdåkningsskidor på vintern. Mer info: www.lemontroyal.qc.ca

På Mont-Royal-platåns nordvästra sluttning ligger den enorma kyrkan Oratoire St-Joseph (3800 Chemin Queen Mary) som byggdes av Quebecs katoliker för att hedra St Joseph, Jesus far och Canadas skyddshelgon. Det var Broder André som hade en dröm om skapa en stor helgedom till sitt skyddshelgon, men det blev bara ett litet kapell som byggdes 1904. Han fick besök av sjuka och handikappade Montreal-bor och det började ryktas om mirakulösa botanden och Broder André började dra pilgrimer till sig. Dagens oratorium byggdes 1967 för att ta emot dem och hans dröm hade besannats. Varje år kommer tusentals pilgrimer hit för att klättra de 300 trappstegen upp till kyrkan på deras knän medan de ber. Broder André begravdes i kyrkan 1937 och saligförklarades av påven 1982. Kyrkan är i italiensk renässansstil och ligger på 263 meters höjd, vilket utgör Montreals högsta punkt. Koppardomen är med sina 45x38 m en av de största i världen. Inuti kyrkan finns ett litet museum om Broder André. Även hans lilla träkapell finns kvar och är öppet för allmänheten. Mer info: www.saint-joseph.org


Terrassen vid Chalet du Mont-Royal
Chalet du Mont-Royal

  Olympic Park  
  4141 Avenue Pierre-de-Coubertin
Olympic Park skapades för OS 1976 och har ett antal vackra moderna byggnader som Olympic Stadium med plats för 80 000 åskådare. Stadion stod inte helt klar förrän 1990 och har sedan dess fått reparerats åtskilliga gånger. Över stadion tronar det 188 m höga Montreal Tower, som lutar 45 grader och är därmed världens högsta lutande torn. Tornet var dock inte klart för invigning förrän 11 år efter OS avslutats. Längs fasaden leder en linbana upp till en utsiktsplattform med en fantastisk utsikt över staden. Mer info: www.parcolympique.qc.ca
Intill stadion ligger Biodôme (4777 Avenue Pierre-de-Coubertin), ursprungligen använd som velodrom och judoarena under OS men är sedan 1992 ett inomhusnaturcenter som återskaper Amerikas fyra olika klimatzoner: sydamerikansk regnskog med apor, papegojor och alligatorer, arktiska och antarktiska polarvärlden med pingviner, Laurentian Mountains skogar med uttrar, lodjur och fladdermöss samt ekosystemet i den fiskrika St Lawrence-floden med ett undervattensobservatorium. Här finns omkring 4000 växter och 6000 djur av 210 olika arter varav flera utrotningshotade som aror, silkesapor och tamarinder. Mer info: www.biodome.qc.ca


Biodôme, Montreal Tower och Olympic Stadium

  Jardin Botanique  
  4101 Rue Sherbrooke Est
Utanför Olympic Park ligger Jardin Botanique de Montréal, världens tredje största botaniska trädgård efter dem i London och Berlin. Den grundades av en religiös man med intresse av vetenskap och botanik. Hans park kunde efter mycket planerande och insamlande av pengar öppnas mitt under depressionen 1931. Han anställde arbetslösa till att plantera och bygga trädgården som idag tillhör världens största botaniska trädgårdar med 31 utomhusträdgårdar, 10 växthus med t.ex. ökenväxter och tropiska plantor, en utställning om giftiga växter och ett insektshus, Insectarium, med bl.a. taranteler, skorpioner, kackerlackor, syrsor och ett fjärilshus. I november-december har man en prisbelönad insekts-provning där man får smaka olika tilltugg gjorda på insekter.
Några trädgårdar är Garden of Weedlessness med kinesiska miniträd, Aquatic Garden med dammar och fontäner, Alpine Garden, Rose Garden, First Nations Garden där man kan se hur Amerikas urinvånare använde växter, Toxic Plants Garden med giftiga växter, Medincinal Plants Garden med växter som använts inom medicin, och Leslie Hancock Garden med rhododendron and azaleor.
Två trädgårdar utmärker sig särskilt, den kinesiska och den japanska. Jardin de Chine invigdes 1991 och är den största kinesiska trädgård som någonsin gjorts utanför Asien. Den har inspirerats av en 1300-tals Mingträdgård och har de fyra elementen av en kinesisk trädgård: växter, vatten, stenar och arkitektur.
Jardin Japonais påminner om den kinesiska med stenar, vatten och växter, men har också en paviljong som visar japansk kultur och konst med bl.a. ett terum, en Zenträdgård och en bonsaiträdgård, som är världens största utanför Asien. I olika växthus finns t.ex. tropiska fruktplantor, kaktusar och suckulenter, ormbunkar, orkidéer och en tropisk regnskog.
Mer info: espacepourlavie.ca/jardin-botanique


Jardin de Chine, Jardin Botanique de Montréal

  Ile Sainte Hélène & Ile Notre Dame  
  I mitten av St Lawrence River utanför Montreals centrum ligger dessa två öar som tillsammans går under namnet Parc-des-Iles. De var båda värda för världsutställningen 1967 och har sedan dess blivit en viktig del av Montreal. En av stadens vackraste parker, Parc Jean-Drapeau, sprider ut sig över båda öarna. Mer info: www.parcjeandrapeau.com
Ile-Sainte-Hélène (20 Chemin Tour de Lille), som fick sitt namn efter upptäcktsresanden Samuel de Champlains fru, är en liten skogig ö som haft stor betydelse för Montreals utveckling till en modern stad. Kvar från världsutställningen är bl.a. La Ronde och Biosphère. La Ronde (22 Chemin MacDonald) är Canadas näst största nöjespark med 40 åkattraktioner, inklusive The Goliath, Canadas näst snabbaste och näst högsta berg- och dalbana och Le Monstre, världens högsta dubbelspårade berg- och dalbana. Mer info: www.laronde.com
Biosphère (160 Chemin Tour-de-I'îsle) fungerade som USA:s paviljong och var en av huvudattraktionerna på utställningen. Den sfäriska kupolen är 61 m hög och konstruerad som en stålrörsram som omsluter kring 1900 akrylpaneler. Istället för att riva den donerade USA byggnaden till Montreal. I många år fungerade den som utställningsplats för växter och fåglar, men under renoveringar 1976 brandhärjades kupolen och det genomskinliga ytterhöljet försvann. 1990 köptes byggnaden av en miljöorganisation för att bygga Biospère, ett tolkingscenter som undersöker vatten och ekosystemet i Great Lakes-St Lawrence-floden, vilket utgör 20% av jordens vattenreserv. Kupolen byggdes om enligt originalplanerna och kunde öppna igen 1995. Den rymmer fyra utställningsområden, en teater, en amfiteater och en utsiktsplats. Utställningarna innehåller alla vatten och låter besökaren bl.a. gå på vatten och se vad som händer med miljön när man bygger en damm. Mer info: www.ec.gc.ca/biosphere
Mellan Biosphère och La Ronde ligger Fort de Ile-Sainte-Hélène, som byggdes 1824 för att skydda Montreal från en möjlig amerikansk attack. Här inryms Musée David Stewart (20 Chemin du Tour-de-I'îsle), ett litet museum om Canadas sociala och militära historia inklusive en stor modell av Vieux Montreal. Mer info: www.stewart-museum.org

Ile-Notre-Dame (110 Rue Notre-Dame) skapades 1967 av 15 miljoner ton jord och sten som grävdes ut under byggandet av Montreals tunnelbana. Öns viktigaste attraktion är det stora dygnet runt-öppna Casino de Montréal (1 Avenue du Casino) som öppnades 1993 och inryms i moderna byggnader som utgjorde Frankrikes och Quebecs paviljonger från världutställningen. Mer info: www.casinosduquebec.com/montreal
Från paviljongen leder broar till den härliga rosenträdgården Jardin des Floralies. Extremt populär bland stadens invånare är Plage du Parc Jean Drapeau, stadens enda badstrand, om än konstgjord och med dyrt inträde.
Intill stranden ligger Pavilion des Activitées Nautique som byggts kring den olympiska roddbassängen. Här arrangeras drakbåtstävlingar i juli och man kan hyra trampbåtar och på vintern blir det en stor skridskobana. Circuit Gilles Villeneuve, som uppkallats efter en kanadensisk racerbilsmästare, är värd för Canadas Formel 1 Grand Prix i juni varje år.
Biosphère, Ile-Sainte-Hélène

Casino de Montréal