Filmernas handling ...
Fakta
Filmografi
Filmer 1977-90
Filmer 1992-2000
Bildgalleri
- SUMMER CITY -
Fyra killar åker till Sydney för att surfa och ha kul en helg. En av killarna gör campingägarens dotter gravid. Fadern hämnas med att döda honom varpå en annan av killarna dödar fadern.
Mitt betyg: 2+


- TIM -
Mel spelar Tim, en förståndshandikappad trädgårdsmästare, som tas om hand av en äldre kvinna (Piper Laurie) och de utvecklar ett kärleksförhållande.

- MAD MAX -
I en ödslig framtid är Max Rockatansky (Mel) polis i ingenmansland, ett land där fullt krig råder mellan polisen och de kriminella. Där de oskyldiga bara kan se på och bli överkörda om de inte hinner undan motorcykelligisterna som jagar fram i över 200 knutar. Mad Max är på jakt efter Toe Cutter, MC-ledaren som brände hans bäste vän levande och som tillsammans med hela sitt gäng körde över hans fru och barn, varpå han drivs till den vanvettiga jakten och slakten på ligans medlemmar en efter en.
Mitt betyg: 2 (Jag tycker Mad Max-filmerna - trots succén - är dåliga och verkar billiga. Men den känns ändå ganska normal till skillnad från de två senare)

- ATTACKSTYRKA Z -

Utspelar sig på Stilla Havet under 2:a världskriget. Några kommandosoldater ger sig ut för att rädda de överlevande från ett plan som kraschat på en öde ö som hålls av japanerna.
Mitt betyg: 1+ (Mel har själv sagt den här är den film han ångrar att han gjorde. Och den är inte bra...)

- GALLIPOLI -
Utspelar sig i Västra Australien 1915. Archy (Mel) är traktens främsta löpare på kortdistans. I en lokal tävling vinner han över sin huvudmotståndare Frank. Så småningom blir de två vänner. Första världskriget har nyligen brutit ut och i tidningarna kan man läsa hur australiensare kämpar på engelsmännens sida på Gallipoli-halvön i nordvästra Turkiet, som är tyskallierat. Engelsmännen värvar friskt unga australiensare från landsbygden som står i kö för att komma ut i världen.
Archy är en romantiker, en hängiven patriot som ljuger om sin ålder för att kunna gå med i kriget. Frank däremot är en realist som inte har lust att bli slaktad för ett främmande lands ära, han mer eller mindre tvingas ta värvning när hans kamrater beskyller honom för feghet.
Från hamnstaden Perth avseglar skepplast efter skepplast med destination Egypten. En månads lekfulla krigsövningar i sanden utanför Kairo ska få rekryterna på fighterhumör. Sedan skeppas de över till Gallipoli för att ta sig an turkarna. Meningen är att de ska hålla stånd mot fienden och avleda deras uppmärksamhet medan engelsmännen landstiger med mer soldater. Archy blir erbjuden att bli kurir, men föreslår istället Frank. Med understöd av engelsmännens eld ska australiensarna krypa upp ur skyttegravarna oh anfalla turkarna. På grund av ett tidsfel offras våg efter våg av soldater som inte har någon chans mot de väl nedgrävda turkarna. Befälhavaren står så småningom inte ut med att offra fler soldater som kanonmat utan beordrar Frank att löpa till högkvarteret för att få ordern ändrad. För sent återvänder han. Befälhavaren har just sänt iväg nästa anfallsvåg och i den ingick bl.a. Archy.
Mitt betyg: 3 (Faktiskt helt okej)

- THE ROAD WARRIOR (MAD MAX 2) -

Efter slakten på familjen är Max förvandlad till en bitter, tuff hänsynslös enstöring. Det utspelar sig i en nära framtid och Jorden har efter en global katastrof blivit ett öde ökenlandskap där civilisationen är krossad och laglösheten råder. Enstaka grupper av överlevande strövar omkring och försöker livnära sig. Kampen gäller bensin - drivmedlet som gör det möjligt att förflytta sig, att undkomma hänsynslösa mördare och framför allt att ta sig någon annanstans för ett bättre liv. Några få försöker bevara kulturen men de hotas av den fruktansvärda Humungus och hans krigare.
Motvilligt går Max med på att hjälpa det oljeproducerande samhället för att försvara sig mot de depraverade galningarna på MC, som är ute efter det numera sällsynta bränslet. Folket har nämligen något Max vill ha.
Mitt betyg:
1+

- BRÄNNPUNKT DJAKARTA-
Utspelar sig i Indonesien år 1965. Guy Hamilton (Mel) är en oskyldig australisk TV-journalist på en farlig uppgift sm blir änu mer livshotande när han upptäcker rituell militärinformation under kuppen som disponerar president Sukarno. Guy har även en högladdad affär med den brittiska ambassadören (Sigourney Weaver). Linda Hunt spelar en manlig fotograf som guidar Guy genom den exotiska labyrinten.
Mitt betyg: 3- (Den här filmen har sina stunder)

- THE BOUNTY -

Kapten William Bligh (Anthony Hopkins) för befäl över det engelska fartyget Bounty som år 1787 far till Tahiti för att hämta brödfruktplantor för vidare befordran till Jamaica. På Tahiti trivs besättningen så bra att den inte vill fortsätta resan och myteri utbryter under ledning av sekonden Fletcher Christian (Mel). Bligh och en del av besättningen sätts på drift i storbåten och lyckas efter ohyggliga vedermödor nå fram till obebodda trakter. Myteristerna seglar till den avlägsna ön Pitcairn och slår sig ner där. Bligh återvänder hem och får full upprättelse.
Mitt betyg: 3+ (Vackra miljöer och klassisk story)

- FLODEN -

Holstenfloden, Tennessee.
Småbrukaren Tom Garvey (Mel), hans hustru Mae och deras barn Lewis och Beth försöker stötta fördämningarna under en sommarstorm, men floden bryter genom bankrarna och större delen av skörden blir förstörd. Den lokala pampen Joe Wade vill dämna upp floden och sätta åkermarken under vatten. Han erbjuder sig att köpa ut Tom, men denne vill stanna på sina förfäders mark.
Eftersom Tom inte lyckas inteckna gården tvingas han ta ett tillfälligt arbete på ett stålbruk i Birmingham, Alabama, under en strejk.
Mae lämnas att ensam driva gården och att avvisa Wades amorösa framstötar. Hon skadas av en skördemaskin och Tom skadas under ett bråk med de strejkande. Han återvänder till gården. Skörden är bärgad, men han får veta att Wade planerar att ruinera honom genom att inte köpa den.
En ny storm bryter ut och grannarna rycker in för att hjälpa familjen Garvey att stötta fördämningarna. Wade hyr in några arbetslösa män som ska riva ner bankrarna. Under en konfrontation går Baines, en av Toms strejkbrytarvänner som arbetar för Wade, över på farmarnas sida och stöttar en fördämning med hjälp av Wades jeep. Övertygad om att Tom till slut måste sälja låter Wade laga den sista läckan.
Mitt betyg: 3 (Ganska trist...)

- MRS SOFFEL -
Sann historia om hustrun till en fångvaktare som i sekelskiftets Pittsburgh blir kär i en man som dömts till döden (Mel). Hon lämnar man och barn för att hjälpa mannen att rymma, vilket blir en svår kamp på liv och död.
Mitt betyg: 4-
(Bra historia men med tragiskt slut)

- MAD MAX BORTOM THUNDERDOME -
 
Mad Max är en av de få överlevande efter ett kärnvapen krig som ödelagt världen. Ensam vandrar han omkring i Australiens ödemark. Han är en tidlös hjälte, en ensam samuraj med brutal styrka, snabba reflexer och oerhört mod. Han anländer till staden Bartertown, som styrs med järnhand av den dödligt farliga Aunty Entity (Tina Turner). I Bartertown finns också en arena där fruktansvärda strider äger rum. Bara en regel gäller: två män går in, en kommer ut levande. Men Aunty Entity styr endast Bartertown ovan jord. I underjorden härskar Master Blaster, en skräckinjagande varelse som alla fruktar. Max överlever en strid i Thunderdome, varpå han förvisas ut i öknen och räddas av en stam vilda barn.
Mitt betyg: 1+ (Knappast bättre än de två övriga Mad Max-filmerna)

- DÖDLIGT VAPEN -
Martin Riggs (Mel) och Roger Murtaugh (Danny Glover) är två Los Angeles-snutar som har mycket litet gemensamt. Riggs är hård och effektiv, utbildad i prickskytte och inom poliskåren känd som ett "dödligt vapen" med nerverna på helspänn och föga respekt för andras eller sitt eget liv.
Murtaugh är Riggs motsats; en tillgiven familjefar som går metodiskt tillväga i sitt arbete och inte tar några onödiga risker. Han får närmast en chock när Riggs utses till hans nya partner. Riggs är nämligen även en ostabil självmordskandidat efter att hans fru dött.
När Mandy Hunsaker, en drogpåverkad callgirl, faller ut från ett höghusfönster och dör, upptäcker Murtaugh att hon var dotter till en av hans Vietnam-kamrater.
En grupp f.d. Vietnam-legosoldater, ledda av general McAllister och Joshua, gör under tiden upp en försäljning av en skeppslast heroin till en uppköpare. När Mandys far, Michael Hunsaker, får reda på att hon egentligen blivit mördad ber han Murtaugh likvidera de skyldiga. När Murtaugh och Riggs är på väg att förhöra Dixie, en prostituerad som påstår sig ha sett Mandy falla från översta våningen, dör hon i en bombexplosion hemma. Riggs känner igen bomben som en typ som användes av en specialstyrka i Vietnam. Murtaugh får också en beskrivning som passar in på Joshua.
Hunsaker erkänner så småningom att Mandys död troligen berodde på att han tänkte avslöja generalens knarktaktik. Han mördas och Murtaughs dotter Rianne kidnappas av Joshuas män. Vid ett ökenmöte med legosoldaterna öppnar Murtaugh eld och han och Riggs infångas av gänget. De förs till en byggnad där de torteras men Riggs lyckas komma loss och friar Murtaugh och Rianne sedan flera av Joshuas män skjutits ner.
Ute på gatan lyckas Murtaugh skjuta McAllister och Riggs tar upp jakten på Joshua, som senare tar sin tillflykt i Murtaughs hem, men de bägge poliserna kör in i huset coh i en avslutande obeväpnad fight vinner Riggs över Joshua, men när han tas om hand av två poliser kommer han loss. Till slut skjuts han av Murtaugh och Riggs.
Mitt betyg: 4+ (Mycket underhållande!)


- TEQUILA SUNRISE -

Dale "Mac" McKussic (Mel), med förflutet som knarklangare, äter ofta på restaurang Vallenaris, vars ägarinna, JoAnn (Michelle Pfeiffer), han är intresserad av. Han har bestämt sig för att sluta med knarklangandet, bara en affär återstår.
Dales gamle vän Nick Frescia (Kurt Russell) är en snut i karriären som under flera års tid vägrat arbeta med narkotikabrott, eftersom han inte vill sätta dit sin gamle barndomsvän. Men nu har han fått i uppdrag att fånga Mexicos störste kokainlangare, Carlos. Nick inleder ett förhållande med JoAnn för att få information om Dales kontakter med Carlos. Men JoAnn, som är förälskad i både Nick och Dale, hjälper så småningom Dale att komma undan polisen.
Carlos har infiltrerat CIA och under polispådraget skjuter Dale honom oh reder ut förhållandet med JoAnn.
Mitt betyg: 4 (Ganska småtrevlig film, som blev känd bl.a. för den heta kärleksscenen mellan Mel och Pfeiffer)

- DÖDLIGT VAPEN 2 -

Martin Riggs och Roger Murtaugh får i uppdrag att skydda ett viktigt vittne som är utsatt för en sydafrikansk knarksmugglarliga, ledd av Ackland, som gömmer sig bakom diplomatisk immunitet. Spaningarna leder rakt in i sydafrikanska konsulatet i Los Angeles.
Riggs upptäcker at en av ligans toppmän ligger bakom hans frus död i en "bilolycka". Detta faktum, liksom att ligan förklarat totalt krig mot alla poliser och mördat flera i olika attentat, får Riggs att börja en egen hämndaktion. I en våldsam slutstrid utplånar Riggs och Murtaugh hela syndikatet.
Mitt betyg: 4 (Mycket underhållande också, men inte riktigt lika bra som ettan)


- LOVLIGT BYTE -

Rick Jarmin (Mel) lever, med hjälp av FBI, under falsk identitet sedan han för ett antal år sedan vittnade i en rättegång mot knarkmaffian. Varje gång hans rätta identitet har hotats att röjas har han bytt namn, livshistoria och stad. Men nu har en korrumperad FBI-agent talat om förde män Rick vittnat mot var han finns och ett gäng hämndlystna maffiatyper är honom tätt i hälarna. Till råga på allt dyker hans f.d. flickvän Marianne (Goldie Hawn), numera stjärnadvokat, av en ren händelse upp på bensinmacken där han jobbar. Hon har under alla år trott att han var död, men dras nu hastigt och lustigt in i den hisnande jakten på liv och död. Det omaka paret tar saken i egna händer, ett minst sagt djärvt grepp, som visar sig få lika dramatiska som oväntade konsekvenser. De lyckas dock till slut oskadliggöra sina förföljare.
Mitt betyg: 4- (Ganska kul film)

- AIR AMERICA -

Mitt under Vietnamkriget flyger amerikanska piloter transportplan i Laos. Många av dem, bl.a. Gene Ryack (Mel), arbetar för CIA:s flygbolag Air America som utför hemliga operationer. De transporterar allt från opium och vapen till skrikande grisar och lokala fältherrar. Officiellt existerar inte bolaget oh därför ser befälen genom fingrarna när piloterna för egen vinning smugglar vapen.
Hit kommer Billy Covington (Robert Downey Jr), till en början ovetande om detta. När han upptäcker att den lokala militären utnyttjar Air America för knarksmuggling försöker major Diehl gillra en fälla för att få en syndabock att visa upp för senator Davenport som är på besök. Detta misslyckas och Billy lyckas komma undan med hjälp av sin kollega Gene.
Mitt betyg: 4- (Filmen bjuder på en hel del skratt, mest åt Mels knäppa humor!)

- HAMLET -
Medeltiden. Hamlet (Mel), prins av Danmark, har återvänt från sina studier vid universietet i Wittenberg för att bevista sin älskade fars, kungens, begravning. Hans farbror Claudius, den nya kungen, tillkännager för hovet att han gjort sin brors änka till sin drottning. Hamlet tycker inte om detta och tänker återvända till Wittenberg, men en kväll dyker hans fars vålnad upp och avslöjar att han blivit förgiftad av sin bror, dvs. den nya kungen, för att få kronan och drottningen och nu vill han att Hamlet ska hämnas honom. Hamlet börjar spela sinnesjuk och förvirrar alla. Han bryter sitt förhållande med Ofelia och dödar hennes far, Polonius, när denne spionerar på Hamlet och drottningen. Ofelia begår självmord på grund av detta.
När ett antal skådespelare kommer till slottet ber Hamlet dem spela en pjäs liknande mordet på hans far, för att se kungens reaktion, och det visar sig att han blir illa berörd. Kungen skickar nu Hamlet till England med ett brev där det står att den engelske kungen ska avrätta Hamlet, men han lyckas komma tillbaka till Danmark och tänker hämnas. Laertes, Ofelias bror, vill hämnas på Hamlet eftersom han, enligt Laertes, dödat både han far och syster, och utmanar honom på en duell. Kungen smörjer Laertes värja med gift och har en giftdryck. Men både Laertes och Hamlet blir sårade av det förgiftade vapnet. Dessutom dricker drottningen ur giftdrycken och avslöjar om värjan innan hon dör. Sedan dödar Hamlet kungen innan han själv dör.
Mitt betyg: 3 (Bra version av det gamla Shakespeare-dramat)