T I P S


FÖRSÄKRING
PLANERING
PACKNING

PENGAR

JOBB

TELEFON

WORKING HOLIDAY

FÖRSÄKRING
Glöm inte att försäkra dig medan du är borta! Om du har hemförsäkring brukar den ha ett bra reseskydd de första 45 dagarna av resan, men därefter behövs komplettering. Antingen kan man förlänga hemförsäkringen eller köpa en från ett annat bolag. Några exempel på dessa är Europeiska, www.europeiska.se, och Gouda, www.gouda-rf.se. Här kan man välja om man vill försäkra bagaget eller inte och har man hemförsäkring räknas deras försäkring från dag 46. Den som jag fann billigast var dock Work & Travels, www.worktravelcompany.se, egen reseförsäkring som man kan boka även om man inte reser med dem. Man köper den för hur många månader man är borta. Pris: 590 kr per månad. Då ingår bl.a. försäkring för bagage, olycksfall, arbete och sjukdom samt ansvars- och rättsskydd.
PLANERING
Att planera sin resa noga är verkligen inget måste, men det hjälper en väldigt mycket och man kan dessutom spara en hel del pengar på det.
En stor del av de resenärer jag mött har inte haft några som helst planer för de vill vara flexibla eller så vet de helt enkelt inte vad som är värt att se förrän de kommer fram.
Men att planera behöver inte vara så svårt och man kan vara flexibel ändå. Köp eller låna en reseguide om det aktuella landet/länderna några månader innan och titta igenom den.

Om man ska resa runt i ett stort land (som Australien) kan man försöka utnyttja de möjligheter som ges att inkludera inrikesstopp i flygbiljetten från Sverige, vilket kan spara både pengar och tid.
Vill man t.ex. till Perth, Darwin eller Ayers Rock kan man lika bra stanna till där innan man fortsätter till Sydney, Cairns eller Melbourne. Försök undvika att alltid använda en och samma stad som utgångspunkt. Om du ska till Nya Zeeland och tillbaka till Australien, varför inte t.ex. flyga Sydney-Auckland, Christchurch-Melbourne istället för Sydney-Auckland-Sydney som många gör?

Vid planering av resan tänk också på vilken del av landet som är bäst att besöka under vissa tider på året. Ska man göra en rundresa i många klimatzoner på bara ett par månader har det ingen betydelse, klimatet hinner ju ändå inte ändras, men mer än ett halvår är en annan sak. Tropiska områden på södra halvklotet, t.ex. Söderhavsöar, som Fiji, Samoa, Cook Islands och Tahiti, samt Australien norr om Stenbokens vändkrets, är bäst att besöka på vintern, mellan maj och oktober. Då är det dry season, dvs. det regnar inte så mycket och insekter och farliga maneter är desto färre. Det är inte heller så klibbigt och hett.
Även om södra Australien sällan blir riktigt kallt är det mycket skönare på våren, sommaren och tidiga hösten. Detta är också bästa tiden att besöka Nya Zeeland, om man inte tänkt åka skidor.

Ska man resa långa sträckor i Australien är det i de flesta fall billigare att ta flyget än bussen/tåget. De billigaste flygbolaget är Virgin Blue och JetStar. Värt att tänka på innan man köper ett omfattande busspass med Greyhound eller Premier.
En jämförelse:
Turen Sydney-Canberra-Melbourne-Adelaide-Alice Springs-Darwin-Cairns-Brisbane-Sydney skulle kosta kring $1300 med Greyhound-bussen (inkl. backpackerrabatt), men man kan få samma rutt med flyg Melbourne-Adelaide-Alice Springs-Darwin-Cairns och buss Cairns-Melbourne för runt $1100, naturligtvis beroende på valda avresedagar och platstillgångar.

Om man tänkt jobba i Australien/Nya Zeeland är det praktiskt att börja jobba direkt vid ankomsten och resa runt precis före hemresan. Fördelarna med detta är att man direkt kan fylla sitt nya bankkonto med dollar som man sedan kan resa för, istället för att använda sitt svenska. Det är dessutom lättare att bara säga upp bankkontot samma dag man åker hem och inte behöva fundera på var arbetsgivaren ska sätta in lönen när man redan avslutat sitt bankkonto och åkt hem.
PACKNING
En självklarhet för många, men för icke resvana kan jag rekommendera att införskaffa en ryggsäck att packa i. Själv föredrar jag egentligen resväska, men det är omöjligt att släpa på en sådan under en längre tid och när man reser runt mycket. Man får armarna fria och även om det är tungt att ha ett stort schabrak på ryggen tar höften hand om den mesta tyngden om man har en bra ryggsäck som sitter där den ska. Det kan vara svårt att veta hur stor den ska vara. Man vill ju naturligtvis ha med sig hela sin garderob, men det är ju inte möjligt. En 65 liters ryggsäck är lagom och packa den inte full redan hemma, du vill kanske köpa med dig något hem också? Rulla kläderna så att de tar så liten plats som möjligt.
Om inte väskan har en ficka för remmarna så lägg den i en stor plastsäck när du ska flyga. Flygbolaget ansvarar för väskan och tillåter oftast inte att att de hänger utanför och kan fastna i något. Om de nu skulle tillåta det så är det inte så kul att jaga ersättning det första man gör när man landar heller...
PENGAR
Något som alltid behövs för att resa är pengar, dessvärre ganska mycket dessutom. Ska man göra en lång resa där bara flygbiljetten och försäkringen är betald från början är det svårt att veta hur mycket man kommer behöva.
Om du inte har obegränsat med pengar, försök göra en budget. Räkna ut hur många dagar du kommer vara borta, kolla ungefär hur mycket det kostar att bo på respektive plats och vilka utflykter du vill göra. Räkna också ut hur mycket pengar som kommer gå till mat, om du ska laga själv eller äta ute.
Många jag träffade under min resa använde upp sina pengar på alkohol och nöjen det första stället de kom till och sedan blev det inte mer resande. Ett tips där är att fundera på varför du rest dit och vilket som är viktigast, dricka eller resa, och anpassa drickandet efter plånboken.
Här nedan kommer en förenklad kalkyl av vad min resa kostade (jämna 50-tal kronor).
Inkomster:
Lön (inkl. Super Annuation): 42 250 kr
Utgifter:
Jorden runt-biljett (inkl. ombokningsavgifter etc): 18 000 kr
Visum (Australien): 900 kr
Försäkring: 6 350 kr
Boende: 23 250 kr
Inrikes flyg/busspass/bilhyra: 13 600 kr
Turer och inträden: 12 200 kr
Lokala transporter: 4 900 kr
Livsmedel: 10 150 kr
Kläder, vykort, frimärken, batterier, film, CD etc: 4 350 kr
Telefon (exkl. svensk mobiltelefon): 950 kr
Tvätt: 150 kr
Internet: 350 kr (håll kostnaderna nere genom att gå till biblioteket)
Totala utgifter: 95 150 kr
JOBB
Det är ofta svårt att hitta jobb utomlands. I Australien, där kanske de flesta vill hitta arbete, är konkurrensen stor och vissa företag anställer inte ens utländsk säsongspersonal. De som gör det vill ofta också att man ska stanna minst tre månader och det har inte alla möjlighet till. Försök att börja leta redan på hemmaplan innan du åker, då har du några krokar ute. Jag lyckades få några anställningsintervjuer genom att skicka ansökan via mail. Sedan är det bara att dyka upp när man kommer fram. En annan fördel är att man direkt får veta vilka som kan tänkas kunna erbjuda jobb och vilka som inte kan det. Då vet man redan vid ankomsten vilka man inte behöver fråga. Om man vet hur man gör hemsidor kan man också lägga ut sin egen CV på nätet och därmed tipsa arbetsgivaren att de kan läsa mer där.
Man kan också gå med i en organisation som ordnar intervjuer till en. Dessa kan både vara bra och dåliga. Några tar hutlöst betalt, lovar en massa, men gör inte ett dugg. Kolla noga upp vad det kostar och vad de kan göra för dig. Är man intresserad av kontorsjobb kan man anmäla sig till managmentföretag som får uppdrag av andra företag. Det gäller oftast sekreterarjobb, telemarketing, telesales, data entry, typing, receptionsjobb eller IT. Det är gratis att registrera sig och man brukar få göra olika datatester innan man registreras. Sedan blir man uppringd om det dyker upp något som passar och jobben kan gälla allt från en dag till flera veckor. Lägg dock på minnet att det är riktig lågsäsong på kontorsjobben i december till mitten av januari.
Om du är utbildad sjuksköterska har du en enorm fördel eftersom sådan arbetskraft behövs överallt. Anmäl dig bara till en agentur och du har jobb för ett par veckor, några dagar eller flera månader.
Det allra lättaste jobbet att få är dock som fruktplockare. Men det är ofta dåligt betalt och man får jobba hårt i stark sol och värme. Man får dock se mycket av den australiensiska landsbygden och det är en riktig upplevelse som man alltid kommer minnas.
Lönen varierar kraftigt, men räkna med mellan $10 och $20 i timmen. Det är bättre betalt i storstäderna och de mer kvalificerade jobben som byggnadsarbetare, sjuksköterska och de flesta typer av kontorsjobb ger högre lön.
Man måste ha ett tax file-nummer, TFN, för att inte tvingas betala 48% av lönen i skatt. Med TFN drar de 29%, vilket ändå är mer än vad australiensarna betalar. Man söker numret enklast på Internet, www.ato.gov.au, och måste bara ange adressen där man bor i Australien.
Glöm inte att be om ett "Payment summary" varje gång du avslutar ett jobb. Med den kan man begära en s.k. tax return, dvs. en del av skattepengarna tillbaka. Man kan ansöka om detta innan man åker hem, eller t.o.m. hemifrån via Internet. I Australien måste dessutom alla arbetsgivare betala 9% av lönen till en pensionsfond, Superannuation, som man som utländsk medborgare kan få tillbaka när man lämnat landet.
TELEFON
Nuförtiden kan man ju använda de flesta mobiltelefoner i hela världen, men det kostar ju en del att ta emot samtal. Genom att skaffa ett kontantkort på plats får man ett lokalt nummer och alla inkommande samtal är gratis. Här är det också viktigt att läsa det finstilta. Jämför priser och villkor noga! De vanligaste operatörerna i Australien är Telstra, Vodafone och Optus. SIM-kortet brukar kosta omkring $30 dollar och dessa får man ringa upp under en viss period, oftast 6 månader, 2 månader hos Vodafone, men de har i gengäld bättre villkor om man ringer mycket till andra Vodafone-kunder. Sedan fyller man bara på när det behövs.
På Nya Zeeland är Vodafone störst och i USA finns det en hel uppsjö.