F I J I
MALOLO ISLAND
Malolo Island är en ganska stor ö i Mamanucas-gruppen och har två resorter. Det finns fina palmkantade stränder, men det är stora tidvattensskillnader så det går i princip bara att bada vid högvatten. Snorklingen är mycket bra.
För att komma hit kan man ta South Sea Cruises som avgår från Denarau Marina utanför Nadi tre gånger dagligen. Priset är $60/enkel resa. Mer info: www.ssc.com
BEACHCOMBER ISLAND
Beachcomber är en pytteliten ö man kan gå runt på 10 minuter. Dess mitt är en tropisk regnskog där Beachcomber Island Resort ligger gömd. En vit bred sandstrand sträcker sig runt hela ön och man kan bada under både hög- och lågvatten. Snorklingen kring ön är mycket fin.
Resorten har en egen båttransport till och från Denarau Marina utanför Nadi.
NACULA
Nacula är Yasawa-gruppens tredje största ö och är liksom de övriga bergig. Fijis kanske vackraste strand finns i Nalovo Bay, där resorten Oarsman's Bay Lodge ligger. Här kan man bada under både hög- och lågvatten till skillnad från de andra ställena på ön. Korallerna runt ön och de omgivande öarna är fantastiska.
I norra delen av Nacula ligger Sawa-i-Lau Caves, ett stort spektakulärt grottsystem med över 100 grottor. 3-4 av dem är öppna för besökare och man måste simma under vatten för att komma in. Det finns också två byar man kan besöka och se ur fijianerna lever.
Man kan komma hit antingen med flyg, Turtle Airways ($299 enkel) eller katamaranen Yasawa Flyer ($90 enkel).

H A W A I I
OAHU
Oahu är bara Hawaiis tredje största ö, men tveklöst den mest befolkade. Här ligger huvudstaden Honolulu som är som vilken amerikansk storstad som helst.
Något man dock inte hittar någon annanstans i USA är ett kungligt slott. Iolani Palace var den hawaiianske monarkens residens fram till 1893, då Hawaii blev republik. Det användes därefter som regeringsbyggnad i 78 år, men är idag museum. Mittemot slottet ligger det kungliga palatset Ali'Iolani Hale, idag säte för Supreme Court, på vars framsida en staty en staty av Kung Kamehameha, som enade Hawaii-öarna, står. Andra sevärdheter i Honolulu är Chinatown, Hawaii Maritime Center, Bishop Museum och Aloha Tower Marketplace med affärer, restauranger och ett bryggeri.
Väster om Honolulu och flygplatsen ligger Pearl Harbor som blev världskänt den 7 december 1941 då Japan plötsligt anföll den amerikanska Stilla Havs-flottan. Idag finns här en utställning och ett memorial över den sjunkna fartyget USS Arizona. Det är gratis, men kön är lång.
Det är ett måste att besöka Honolulu åtminstone ett par timmar, men för turister är det förorten Waikiki som gäller för boende, strand och nöjesliv. Waikiki är ett gigantiskt kommersiellt område med skyskrapor, lyxhotell, souveniraffärer, stora shoppinggallerier, restauranger, barer, nattklubbar och inte minst den långa världsberömda Waikiki Beach.
Stranden är full av folk dygnet runt och det finns massor av aktiviteter. Förutom att bada och sola kan man hyr surfbrädor, boogieboards, jetskis och på kvällarna har man gratis konserter, filmvisning, hulashower etc.
I Waikiki ligger också Honolulu Zoo och Waikiki Aquarium. Entréavgift $6 respektive $9.
Man bör inte lämna Oahu utan att ha sett sig omkring på ön bortom Honolulu och Waikiki. Har man inte bil går det bussar till de flesta stränder och sevärdheter. Det kostar $2 och en gratis transferbiljett gäller i 2-3 timmar. Det finns också en 4-dagarsbiljett för $20. Strax öster om Waikiki ligger Diamond Head, en slocknad vulkan som ger en fantastisk utsikt från dess topp på 228 m. Inträdet är $1.
Norr om Diamond Head ligger den lilla bukten Hanauma Bay, en av de bästa platserna att snorkla på, men de många besökarna har tyvärr gjort stora skador på revet, vattnet är grumligt och fiskarna har blivit tama. Inträdet är $5.
På öns östra och nordöstra spets ligger härliga stränder som Sandy, Makapu'u, Waimanalo, Bellows, Lanikai och Kailua Beaches.
På Oahus nordvästra kust ligger staden Haleiwa som är centrum för surfingkulturen, framför allt under vintern då vågorna är skyskrapehöga. Här ligger också fina stränder som Waimea Bay, Bonzai Pipeline Beach, Sunset Beach och Kahana Bay.
MAUI
Maui, Hawaiiöarnas näst största ö, kallas Valley Island och har en fantastisk natur. Hela östkusten är en tropisk regnskog som man upplever som bäst genom att köra den slingriga vägen från hippiestaden Paia till Hana och även längre till Oheo Gulch på sydkusten. Vägen erbjuder underbara vyer, fantastiska vattenfall och svarta stränder. De mest spektakulära vattenfallen ligger vid Oheo Gulch i Haleakala National Park. En vandringsled leder förbi de höga Makahiku och Waimoku Falls.
En av Mauis främsta sevärdheter är vulkanen Haleakala vars topp på 3055 m erbjuder en otrolig utsikt. Det är mest spektakulärt under soluppgång och -nedgång. Här finns sällsynta växter som Silversvärdsblomman som bara blommar vart 50:e år och vulkanens färger är något magiskt.
På Mauis västkust ligger de vackraste stränderna, som Makena Beach, och de största turistorterna som Kaanapali, Lahaina, Kihei samt exklusiva Wailea.
Västkusten har också fin snorkling, framför allt tack vare de många sköldpaddor som finns här.
Valfångarstaden Lahaina är mycket charmig med sina vackra gamla trähus, små butiker, konstgallerier och restauranger.
Västra Maui har också ett bergsområde, West Maui Mountains med regnskog och vattenfall. Iao Valley är en vacker historisk plats där man en gång begravde kungar.
Det är svårt att ta sig runt på ön utan bil. Det finns bussar som kör mellan orterna på västkusten men den täcker inte sevärdheterna. Har man inte möjlighet att hyra bil är det ett alternativ att bo på Banana Bungalow Hostel som har gratis turer varje dag. De kör till de mest intressanta platserna inklusive Haleakala National Park, olika stränder (inkl. Baldwin Beach, enligt mig Mauis vackraste strand) och östkusten. Mer info: www.mauihostel.com

U S A
WASHINGTON DC
USA:s huvudstad är olik andra typiska amerikanska städer med sin låga bebyggelse, vackra arkitektur och stora grönområden. Mittpunkten är den 1,6 km långa The Mall kantad av museer och monument samt Capitolium vid dess östra ände och Lincoln Memorial med Reflecting Pool vid dess västra. Mitt på The Mall står det169 m höga Washington Monument, som är och förblir stadens högsta byggnad. Det är gratis att åka upp i monumentet, men man måste hämta biljett i kiosken. Den öppnar 8.30 och biljetterna är vanligtvis slut strax efter klockan 9.
Öster om Washington Monument tar de många museerna vid. De har alla gratis inträde och är mycket intressanta. Några exempel är National Air and Space Museum, National Museum of American History, National Museum of Natural History och National Museum of American Art.
Vid Tidal Basin, söder om The Mall, ligger Jefferson Memorial. Platsen är särskilt vacker vid månadsskiftet mars-april då de japanska körsbärsträden blommar.
Gratis turer erbjuds i delar av Capitolium, dock ej regeringssalarna. Det är även här långa köer för att få biljett. Turen tar ca 20 minuter, men hela proceduren med säkerhetskontroller tar en hel timme.
Bakom Capitolium ligger Library of Congress och Supreme Court. De är öppna för turer. Library of Congress har utnämnts till landets vackraste byggnad och Main Reading Room är något extra.
Men Washingtons främsta sevärdhet är naturligtvis Vita Huset, som sedan terrorattackerna 2001 har blivit svårare att besöka. För att få biljett måste man ansöka hos svenska ambassaden minst två månader i förväg.
En annan av Washingtons främsta sevärdheter är nationalkyrkogården Arlington National Cemetary, söder om Potomac River, var presidenter och krigsveteraner ligger begravda.
Strax väster om centrum ligger stadsdelen Georgetown, som är äldre än Washington. Det är ett mycket charmigt område med sina gamla vackra hus, små butiker och restauranger.
Det är lätt att ta sig runt i Washington. De flesta sevärdheter är inom gångavstånd och den moderna och rena tunnelbanan är ett bra alternativ, dock inte om man ska till Georgetown. Hit går endast bussar, men det är gansk nära att gå. Det kostar olika mycket beroende på hur långt man ska. Om man betalt för lite kommer man inte igenom spärrarna utan måste betala mellanskillnaden i en automat innan man kan komma ut. Så det är bra att ha mynt i olika valörer redo för denna maskin ger inte växel till skillnad från automaterna där man går in.
NEW YORK
USA:s största stad, även kallad The Big Apple eller Staden som aldrig sover, saknar inte sevärdheter eller saker att göra. Det är inget problem att fylla varje timme i en hel vecka.
Boende och mat är dyrt i New York vilket plånboken känner av. Men i övrigt behöver man inte spendera speciellt mycket pengar eftersom de flesta sevärdheter är gratis. Som att vandra omkring i de charmiga stadsdelarna SoHo, TriBeCa och Greenwich Village, njuta av stillheten i Central Park, promenera över Brooklyn Bridge och beundra utsikten över Manhattans skyline, ta färjan över till Staten Island, titta på kända byggnader som Empire State, Chrysler, Flatiron, FN, Rockefeller Center och New York Stock Exchange, fönstershoppa på Fifth Avenue eller besöka det fantastiska Public Library.
Vill man åka upp i Empire State Building eller besöka FN-byggnaden kostar det $15,50 respektive $11,50.
Många museer tar också endast donationer och vill man inte betala behöver man inte. Att åka med färjan ut till Frihetsgudinnan och Ellis Island kostar $11,50 och är väl värda pengarna. Det är gratis att gå upp i Frihetsgudinnan, men man måste boka ett par dagar i förväg.
Om man är det minsta intresserad av teater och musikaler har man sitt lystmäte här. Det finns teatrar precis överallt och biljetter är inte så svårt att komma över. Inte är det speciellt dyrt heller. De flesta teatrarna ligger kring Times Square.
Är man i stan en längre tid under sommaren är ett tips att åka till de fantastiska stränderna på Long Island.
Man kan ta sig runt i New York med bussar och den berömda tunnelbanan. Denna kostar $2 hur långt man än vill åka och den sträcker sig över hela Manhattan och långt ut i förorterna.
BOSTON
Bostons anses vara USA:s mest europeiska stad och det märks framför allt på den typiska engelska arkitekturen och de många historiska byggnaderna. Det är en oerhört fin och trevlig stad och centrum är kompakt så det är lätt att promenera omkring. Annars finns en mycket välfungerande och billig tunnelbana.
Det som de flesta turister gör i Boston är att promenera den 4 km långa Freedom Trail som sträcker sig förbi alla stans historiska platser. Den börjar i den stora parken Boston Common och går förbi gamla politiska byggnader, kyrkor, marknadsplatser och slutar i Charlestown som är platsen för ett berömt slag och det gamla skeppsvarvet.
Något man absolut inte får missa är den mysiga stadsdelen Beacon Hill med sina smala kullerstensgator och gamla engelska tegelhus från 1700- och 1800-talen.
Back Bay är ett annat område som är byggt på landfyllnad. Här finns långa shoppinggator och paradgatan Commonwealth Avenue med sina praktfulla villor. Copley Square är Back Bays centrum. Här ligger bl.a. den vackra Trinity Church, det magnifika Boston Public Library, det överdådiga hotellet Fairmont Copley Plaza Hotel och den 226 m höga blanka skyskrapan John Hancock Building varifrån man har en fin utsikt. Gå in och titta i lobbyn.
Finns tid över är det en god idé att åka över floden till Cambridge där de berömda universiteten Harvard och MIT ligger. Det finns en klar studentstämning här och på universiteten finns flera intressanta museer.
Boston är bra utgångspunkt för en mängd utflykter. Man kan t.ex. åka till Cape Cod med sina vackra sandstränder och charmiga små byar, de vackra öarna Nantucket och Martha's Vineyard, det historiska Plymouth eller Newport med sina vackra herrgårdar.
Nackdelen med Boston är att det är mycket dyrt och det finns inte så mycket budgetboende. Det som finns är både dyrt och i flera fall dåligt.

C A N A D A
MONTREAL
Montreal är en metropol i det lilla formatet. Som huvudstad i den franska provinsen Quebec är det inte dumt att kunna lite franska. De flesta pratar engelska men den är knagglig. Man är väldigt noga med att bevara språket och till för några år sedan fick det inte stå på engelska på skyltar. Detta har turligt nog ändrats, men den engelska texten ska vara en viss procent mindre än den franska. Detta innebär dock inte att det faktiskt står på engelska överallt...
Hade hört mycket gott om Montreal innan jag kom dit, men blev lite besviken. Stan är ganska tråkig även om den gamla stadsdelen, Vieux-Montreal är vacker. Kolla särskilt in den vackra kyrkan Basilique Notre-Dame, stadshuset Hotel de Ville och marknadshallen Marché Bonsecours.
Missa inte parken Mont Royal som ligger uppe på den höga kullen norr om centrum. Här har man en fantastisk utsikt över staden.
Montreal var värd för OS 1979 och öster om centrum ligger Olympic Park som förutom de stora sportanläggningarna har Biodome med olika klimatzoner som tropiker och polarområde. I närheten ligger också Jardin Botaniqe de Montréal, en av världens största botaniska trädgårdar.
OTTAWA
Man kan undra varför man valde Ottawa till landets huvudstad, men i själva verket var det noga planerat. Den ligger mitt emellan det engelska Toronto och franska Montreal. Läget var också lite undanskymt vilket gjorde att amerikanerna, som var på krigsstigen, inte skulle hitta dit så lätt. Idag är det en bra mix av engelskt och franskt.
Uppe på den 50 m höga kullen Parliament Hill ligger Parlamentet som består av tre gotiska byggnader från 1860. Huvudbyggnaden, sånär som på det magnifika biblioteket, brann dock ned 1916 och ersattes av den nuvarande. Man kan besöka parlamentet under guidade visningar som är gratis. I slutet av visningen får man gå upp i tornet kallat Peace Tower.
Nästan intill parlamentet ligger den fantastiska lyxhotellet Chateau Laurier som ska likna ett franskt slott.
Den finaste utsikten över Parliament Hill får man från Napean Point intill Alexandra Bridge.
Canadas generalguvernör bor i det gamla palatset Rideau Hall som har en ganska oansenlig fasad, men interiören är vacker. Gratis guidade visningar erbjuds. Här finns också vaktavlösning a la Buckingham Palace och en stor park som ofta har olika events.
TORONTO
Canadas största stad är den otvivelaktiga metropolen. Höga blanka skyskrapor höjer sig kring det 553 m höga CN Tower, världens högsta fristående byggnad. Det kostar $13 att åka upp i tornet, men jag rekommenerar att åka ut på en båttur i hamnen och beundra stadens skyline därifrån istället. Har man gott om tid är det en god idé att stanna till på Toronto Islands som har fina sandstränder och avkopplande atmosfär.
Hamnen är en underbar plats att strosa omkring i. Det livliga området har en mängd uteserveringar, affärer och utomhusscen för konserter, dansuppvisningar, filmvisning och teaterpjäser.
Canada är ishockeys ursprungsland och Toronto är hockeyns självklara huvudstad. Därför är det inte konstigt att Hockey Hall of Fame finns just här. Förutom självaste Stanley Cup-bucklan (som ersätts av en kopia när originalet är på resande fot) kan man lära sig allt som finns att veta om hockey i hela världen, se utrustning från spelare över hela världen, besöka en kopia av Montreal Canadiens omklädningsrum eller testa att prickskjuta skott, agera målvakt och spela bordshockey. Inträde är $12.
En annan speciell sevärdhet är det magnifika slottet Casa Loma, som byggdes av en stenrik entreprenör med storhetsvansinne i början på 1900-talet. Inga kostnader var för höga och man fraktade hit de mest utsökta möblerna och konstföremålen från Europa. Inträde $12,50.
Gillar man shopping är det bra att känna till Eaton Centre, ett av landets största shoppingcenter.
En självklar utflykt vid Toronto-besöket är Niagara Falls, ca 2 timmar söderut. Det finns ett antal bussföretag som kör hit. Det kostar omkring $50 och då ingår diverse besök på vägen. För att komma dit direkt kan man också åka med en buss som kör till casinot flera gånger om dagen. Nackdelen är att man inte får välja hur länge man vill stanna.
Niagara Falls är oerhört imponerande. För att komma fallen riktigt nära kan man åka med båten Maid of the Mist som tar en alldeles intill. Turen kostar $13 och avgår varje kvart.
Att stanna länge är inget att rekommendera eftersom orten Niagara Falls är ett osmakligt kommersiellt tivoli med snabbmatsrestauranger, casino, souveniraffärer, spelhallar och plojiga museer.