AUCKLAND
Nya Zeelands största stad (och världens till ytan näst största) hyser mer än en fjärdedel av landets totala invånarantal. Den kallas City of Sails och det är lätt att förstå när man tittar ut över hamnen Waitemata Harbour.
Stadens hjärta är huvudgatan Queen Street och dess landmärke det 328 m höga Sky Tower, varifrån man kan hoppa bungyjump eller bara njuta av utsikten över den vidsträckta staden, hamnen och öarna i Hauraki Gulf.
Den bästa utsikten över stadens skyline har man från det 81 m höga Mount Victoria i Devonport, en 10 minuters färjeresa från centrum. Devonport är en liten charmig förort med gamla viktorianska hus, mysiga restauranger, caféer och butiker samt sköna sandstränder.
Det nybyggda området kring Viaduct Basin i hamnen bör inte missas. Här ligger pubar och restauranger tätt och läget vid småbåtshamnen ar oslagbart.
Ett av landets bästa museer, Auckland War Memorial, inryms i en gigantisk byggnad högt över staden i parken The Domain. Här finns utställningar om Maori-kulturer, naturen och de krig där nyzeeländare medverkat. I The Domain ligger också Wintergarden, ett tropiskt växthus.
En annan höjd är den 196 m höga vulkanen Mount Eden, Aucklands högsta naturliga punkt. Här finns en botanisk trädgard med vackra blommor och andra växter året om. Hela Aucklands kust är full av små och större sandstränder, men den populäraste lär vara Mission Bay, strax öster om centrum.
På väg till Mission Bay ligger Kelly Tarlton's Antarctic Encouter & Underwater World, ett stort akvarium där man kan se hajar, stingrockor m.m. genom tunnlar. Antarktis-utställningen har bl.a. pingviner och en antarktisk forskningsbas.
Om tid finns är det värt att åka ut till öarna i Hauraki Gulf. Den mest populära ön att besöka för ett par dagar är Waiheke Island, en 45 minuters färjeresa från staden. Här kan man leva det lugna livet, sitta på café, vandra och besöka de många vackra sandstränderna.
BAY OF ISLANDS
Bay of Islands är förmodligen Nordöns populäraste semesterparadis. De flesta backpackers hamnar i Paihia, en liten lugn by med charmiga restauranger och ett flertal utflyktsarrangörer. Paihia fungerar som bas för alla de utflykter som erbjuds - och det är många.
Bay of Islands skönhet ligger i öarna, det turkosa havet och de vita sandstränderna. Därför ses det bäst från en båt. Man kan åka på seglingskryssning, jetbåtsturer, delfinturer eller bara en vanlig motorbåt.
Området är känt för sina många delfiner och chansen att se dem är mycket stor. Man kan också boka båtturer där man får simma med dem. Dessa kostar runt $100 för en halv dag, men man kan hitta heldagsturer i bukten inklusive delfinsim för samma pris. Att åka igenom Hole in the Rock är också en populär aktivitet som ingår i många turer.
Från Paihia går en färja till grannorten Russell. Den är större än Paihia och mycket vackrare och mysigare med sina romantiska hus och pittoreska gator.
En längre tur fran Paihia går till Nya Zeelands näst nordligaste spets, Cape Reinga. Här finns en vacker fyr och utsikten är magnifik. Här möts Tasmanhavet och Stilla Havet och det känns som om man kommit till världens ände. Turen till Cape Reinga går vanligtvis via 90 Mile Beach, en 9 km lång strand där man kan testa sandboarding på de höga sanddynerna. Denna tur kostar ca $90.
Strax utanför Paihia ligger Waitangi, var Waitangi-fördraget signerades mellan Maorierna och engelsmännen den 6 februari 1840. Huset, Treaty House, används idag som museum.
Bay of Islands är otroligt vackert, men det som behövs är fint väder och en tjock plånbok.
COROMANDEL PENINSULA
Coromandel är en makalöst vacker halvö med böljande gröna kullar, turkost hav, vita sandstränder och små pittoreska byar.
Inkörsporten är den gamla guldgrävarstaden Thames som inte är så mycket att se. De mest kända sevärdheterna är Hot Water Beach och Cathedral Cove, belägna på varsin sida om samhället Hahei.
Hot Water Beach har fått sitt namn efter de heta termalkällorna under sanden. När tidvattnet är lågt kan man gräva sig en egen bubbelpool. Men det kan vara bra att veta att vattnet nästan kokar.
En vandringsled på ca en halvtimme tar en via ett skogsparti till Cathedral Cove, en liten härlig strand inramad av höga klippor. Ett stort hål på ena sidan leder till den berömda klippan som syns på alla bilder från Coromandel.
Halvöns huvudort är Whitianga där de flesta hostel ligger. Här finns en strand, några restauranger, pubar och affärer. En färja från Whitianga på ca 3 minuter tar en över till Ferry Landing. Härifrån är det inte långt till vackra utsiktspunkter som Shakespeare's Lookout och stränder som Cook's Beach.
På västra sidan av halvön ligger pittoreska Coromandel Town, en annan liten guldgrävarstad med gamla hus, små hantverksbutiker och en riktigt gammal järnväg.
TAURANGA/MOUNT MAUNGANUI
Tauranga är huvudort i det populära semesterområdet Bay of Plenty. Dess mysiga hamnpromenad kantas av trevliga restauranger och pubar. Inte långt från Tauranga ligger badorten Mount Maunganui med en lång vit sandstrand. Längst ut på halvön ligger vulkanen med samma namn. Från toppen, på 232 meters höjd, har man en fantastisk utsikt över Bay of Plenty.
Mellan Tauranga och Mount Maunganui går färjor 7 dagar i veckan under sommartid ($8) och bussar måndag till lördag ($2,50).
Det finns ett stort antal aktiviteter för den som inte vill ligga på stranden hela dagarna. Man kan t.ex. simma med delfiner, rida, surfa, åka på kajakturer eller besöka White Island, Nya Zeelands mest aktiva vulkan.
ROTORUA
Rotorua är utgångspunkt för de många vulkaner och heta källor runt omkring staden. Några exempel är Wai-O-Tapu Thermal Wonderland, Hell's Gate, Waimangu Thermal Valley och Whakarewarewa Thermal Reserve, som också har en maoriby där man kan lära sig allt om maorikulturen. Trots äkta naturkrafter har dessa platser nästan blivit som temaparker.
Mount Tarawera är en vulkan som hade sitt senaste utbrott 1886, då den begravde en hel stad samt det världsberömda naturfenomenet Pink and White Terraces. Idag kan man besöka både vulkanen och den begravda byn.
Själva Rotorua är inte så mycket att se, men Government Gardens med badhus, heta källor, en orkidéträdgård och det vackra Rotorua Museum är intressant och värt ett besök.
TAUPO
Taupo ligger vackert vid foten av landets största sjö, Lake Taupo, som skapades efter Mount Taraweras utbrott 1886. Den räknas som Nordöns äventyrshuvudstad. Här är fallskärmshoppning billigare än någon annanstans i världen och har man funderat på det är det läge att göra slag i sak. Om det inte lockar att hoppa ut från flygplan kan man satsa på forsranning, ridning, bungyjump, kajakturer m.m.
Taupo är ocksa perfekt utgångspunkt för Tongariro Crossing, en 6-8 timmar lång vandringsled över vulkanerna i Tongariro National Park. Scenerierna påminner om ett månlandskap och flera scener ur "Sagan om ringen" spelades in här. Vandringen sägs vara Nya Zeelands bästa endagstur.
NAPIER
Denna charmiga småstad i Hawke's Bay totalförstördes under en jordbävning 1931. Därefter byggdes den upp igen, huvudsakligen i Art Deco-stil, vilket var populärt under denna tid. Dessa färgglada hus finns framför allt längs huvudgatan Emerson Street.
Napiers kustlinje har en lång svart stenig strand och vattnet är rent och skönt att bada i. Längs strandpromenaden ligger bl.a. ett akvarium och Marineland, där man bl.a. kan simma med delfiner. Det kostar $50 för en halvtimme, men boka i tid för det är oftast fullbokat en vecka framöver.
Hawke's Bay tillhör Nya Zeelands soligaste platser så det finns all anledning att tillbringa ett par dagar här.
WELLINGTON
Nya Zeelands huvudstad är en av de vackraste städerna i hela landet. Den ligger längst in i en bukt och klättrar upp över de omringande kullarna.
Den finaste utsikten över stan får man från Botanical Gardens som ligger på en sluttning i norra delen. Det snabbaste sättet att ta sig hit är med kabelspårvagn från huvudgatan Lambton Quay.
I Wellington bör man inte missa att ta en titt på Parlamentet. Det består av en äldre grå vacker byggnad och en nyare kallad "Beehive", Bikupan.
Stadens främsta sevärdhet torde dock vara nationalmuseet Te Papa, som har både tillfälliga och permanenta utställningar om allt som har med Nya Zeeland att göra, t.ex. inom konst, maorikulturer, djur och natur, uppfinningar, immigration, livsstil och om dess vulkaner och jordbävningar. Entrén är gratis.
Det är från Wellington man tar färjan över till Picton på Sydön. Två rederier trafikerar sundet, Interislander och Blue Bridge. Den förstnämnda är dyrare, men mest välkänd och har flest avgångar. Priset är billigare ju tidigare man bokar.
PICTON-MARLBOROUGH SOUNDS
Lilla mysiga Picton är färjeresenärens första kontakt med Sydön. Det är värt att stanna till här ett par dagar, men Picton är framför allt utgångspunkt för turer till Marlborough Sounds. De flesta går den 71 km långa vandringsleden Queen Charlotte Track, men det finns också kryssningsturer och man kan åka med postbåten till de yttre sunden.
Om man inte vill promenera hela Queen Charlotte Track, vilket tar 3-4 dagar, kan man t.ex. göra en dagstur valfri sträcka. De flesta tar då den första delen, frå Ship Cove till Resolution Bay, en sträcka på 4,5 km och tar ca 2 timmar. Men den sträcka som har de finaste vyerna är den mellan Punga Cove till Torea Bay på ca 20,5 km.
Det finns flera båtturer som tar en till en bukt och hämtar upp vid en annan och mot en avgift (på vissa båtar är det gratis) transporterar de även packning för de som övernattar längs vägen.
Jag åkte med Endeavour Express. För $50 blev jag avsläppt i Bay of Many Coves och upphämtad i Torea Bay. De två första timmarna var en rejäl uppförsbacke genom skogen innan man kom fram till leden. Därefter var det ca 3 timmar till Torea Bay
Även om man inte vill göra vandringar eller båtturer i sunden finns det anledning att stanna till i Picton. Bara att gå eller cykla runt i de vackra omgivningarna är givande. En led på ca 3 timmar går till The Snout och erbjuder fina vyer.
Marlborough-regionen är också känd för sin vinframställning och det finns särskilda vinturer.
NELSON-ABEL TASMAN NATIONAL PARK
Soliga Nelson, Sydöns tredje största stad är främst utgångspunkt för Abel Tasman National Park, ca 4 mil norr om stan. Men kring Nelson finns också två andra nationalparker, Kahurangi med rikt djur- och växtliv samt ett enormt grottsystem, och Nelson Lakes med sjöar och skogar.
Det är dock Abel Tasman som får flest besökare, tack vare sina gyllene sandstränder, blågröna hav och en vacker vandringsled längs kusten. Leden är 51 km lång och det tar 3-4 dagar att genomföra hela. Men liksom Queen Charlotte Track i Marlborough Sounds kan man välja hur långt man vill gå och vilka sträckor. De flesta som gör dagsturer åker båt till antingen Bark Bay eller Torrent Bay och går tillbaka till Marahau där bussen avgår ifrån. Sträckan är 13,3 respektive 21 km lång och tar ca 4 respektive 7 timmar om man inte stressar. Sträckan mellan Bark Bay och Torrent Bay sägs vara den vackraste.
Ovanstående exempel kostar $45 med Abel Tasman Coachlines inklusive buss till Kaiteriteri, båtresa till Bark Bay eller Torrent Bay och buss från Marahau.
Något att tänka på vid planeringen är att vissa sträckor endast är tillgängliga vid lågvatten.
Populärt är också att paddla kajak eller en kombination av kajak och vandring.
Att bara åka båt längs kusten är också ett alternativ. Nelson har ett attraktivt läge vid havet och är omringat av höga kullar. Det finns en mängd parker och museer att besöka och en mängd aktiviteter att utföra, som fallskärmshoppning, ridning, paragliding, hängflygning, cykling, segling etc.
WESTLAND
Sydöns västkust har inga storstäder, men en vacker kustremsa med manga sevärdheter.
Strax söder om Westport ligger Paparoa National Park med bl.a. de berömda Pancake Rocks and Blowholes, klippor som av väder och vind formats till att likna pannkakor som staplats ovanpå varandra. Det är som mest intressant vid högvatten och när det blåser då vattnet pressas upp genom hålorna i enorma fontäner.
Det lilla samhället Hokitika är landets jadehuvudstad och i vissa butiker kan man få komma in och se hur det går till att snida smyckena.
Utanför Hokitika ligger den vackra Hokitika Gorge som fyllts med turkosglaciärvatten.
I Westland National Park ligger de två kända glaciärerna Franz Josef och Fox Glacier. Det är populärt att besöka dem antingen som en guidad halv- eller heldagsvandring, från luften eller som en kombination med helikopter och vandring, s.k. heli-hike. I regel är det billigare i Fox än i Franz Josef. Priserna är för en halvdag $80/55, heldag $135/85, isklättring $200/195, heli-hike $300 och helikopterturer $180-335.
Strax utanför Fox Glacier ligger Lake Matheson, Nya Zeelands mest fotograferade sjö. Det vackra är inte sjön i sig utan hur skogen och de snötäckta bergstopparna av Mount Cook och Mount Tasman speglas i vattenytan. Vid vindstilla och klart väder kan man inte se vilket som är upp och vilket som är ner.
Vid Haast leder motorvägen inåt landet till Mount Aspiring National Park och Haast Pass, en naturskön väg inklämd mellan höga berg. Från topparna kastar sig vattenfall nedför bergskanterna och skapar ett fantastiskt sceneri.
Vägen fortsätter mellan de två klarblå sjöarna Lake Wanaka och Lake Hawea. Orten Wanaka är en populär badort på sommaren och skidort på vintern. Här finns också en mängd äventyrsaktiviteter.
QUEENSTOWN
Queenstown är Nya Zeelands äventyrshuvudstad och det är här de flesta väljer att hoppa fallskärm, bungyjump, glidflyga, åka forsränning eller jetbåt. Aktiviteter som ridning, skidåkning, cykling, motorcykling, canyoning, paragliding och vandring är också möjliga.
23 km utanför Queenstown ligger Kawarau Suspension Bridge, där bungyjumping föddes. Bron är 43 m hög och fortfarande en av de populäraste platserna att hoppa ifrå. Men det finns också högre hopp, det högsta är från en gondol på 134 meters höjd. Priserna för att hoppa sträcker sig från ca $140-200.
Queenstown ligger vackert vid foten av berget Coronet Peak och sjön Lake Wakatipu. För bästa utsikten kan man åka upp i Skyline Gondola ($18). Att promenera längs sjön är också mysigt, t.ex. längs Lake Esplanade eller i Queenstown Gardens.
Centrum påminner mycket om en skidort och har ett flertal lite dyrare butiker och mysiga restauranger.
Eftersom det alltid är mycket turister i Queenstown är det nödvändigt att boka några dagar i förväg, eller veckor om man önskar bo på ett speciellt ställe.
FIORDLAND NATIONAL PARK
Fiordland National Park är Nya Zeelands största nationalpark och förmodligen också den populäraste. Den märks inte minst på den långa väntelistan för att göra Milford Track, vilken sägs vara världens vackraste vandringsled. Men det flesta nöjer sig med en kryssning i Milford Sound, en av de många fjordarna i utmed kusten.
Längs fjorden höjer sig gröna berg med höga fantastiska vattenfall. De två största, Bowen Falls och Stirling Falls är hela 160 respektive 155 m höga.
Milford Sound får 7-8 meter regn varje år och man ska ha tur om man lyckas pricka in en solig dag. Men fördelen med mycket regn ör desto fler och mäktigare vattenfall.
Många gör Milford-kryssningen som en dagstur från Queenstown och det finns ett antal bussturer att välja mellan. Kiwi Discovery hör till de billigare och ett paket med 2-2,5 timmars kryssning samt bussresan dit och tillbaka kostar $159. Turen tar totalt ca 12 timmar.
En annan vacker fjord är Doubtful Sound, som är lika vacker, men inte lika välbesökt. För att komma hit tar man båt frå Manapouri. Det är också möjligt att börja resan med buss från Te Anau. Priset ligger på ca $200.
DUNEDIN
Dunedin är huvudstad i provinsen Otago på Sydöns östkust. Det är också en viktig universitetsstad. Dunedin, som betyder Edinburgh på skotska, grundades av skottar och har många vackra historiska byggnader. De mest noterbara är Railway Station, byggd i flamländsk renässans, Law Courts mittemot och First Church (Moray Place). I stadens centrum, den åttkantiga gatan Octagon, ligger också Town Hall och St Pauls Cathedral.
En av Dunedins främsta sevärdheter är Cadbury World, en fabriken som tillverkar 85% av landets choklad. Guidade rundturer erbjuds varje dag (men på söndagar är den bara hälften så läng och hälften så billig eftersom fabriken inte används). Turen kostar $15 och då får man en doggy bag med sig.
Strax norr om centrum ligger Botanical Gardens och världens brantaste gata, Baldwin Street.
Otago-halvön, precis utanför Dunedin, är känd för sina stora kolonier av albatrosser, gulögda och blå pingviner. För att få ut mest av det är det bäst att ta en guidad tur. Här ligger också Nya Zeelands enda slott, Larnach Castle, byggt av politikern och köpmannen JWM Larnach 1871.
OAMARU
Lilla Oamaru är ett trevligt stopp mellan Dunedin och Christchurch. Trots stadens storlek har den förvånansvärt många stora pampiga byggnader. De flesta ligger längs huvudgatan Thames Street, t.ex. Courthouse, Waitaki District Council, Forrester Gallery och National Bank.
Oamaru r också känt för sina pingvinkolonier. 3 km söder om centrum ligger Bushy Beach där den gulögda pingvinen kliver upp från havet vid skymningen. Det är inte tillåtet att gå ned till stranden, men man kan titta på dem frå en stig uppe på en klippa ovanför.
Närmare stan har man byggt upp en utsiktsplatå med svagt lampsken för att man ska kunna se den blå pingvinen. Det kostar $15 att komma in här.
CHRISTCHURCH
Sydöns största stad har en engelsk karaktär med många gamla byggnader, parker och trädgårdar. Stadens mittpunkt utgörs av Cathedral Square, som fått sitt namn av den nygotiska katedralen byggd 1864-1904.
På Avon River, som slingrar sig genom staden, kan man åka gondol genom centrum och den vackra Botanic Gardens. Att ta spårvagnen är ett annat trevligt - och billigare - sätt att se stan.
Utanför staden ligger Banks Peninsula med bl.a. fina stränder, den vackra Lyttelton Harbour och den charmiga orten Akaroa var man kan simma med delfiner.