L Ä N K A R
- Läs här om Working Holiday -
FLYGBILJETTER BOENDE TRANSPORTER RESESAJTER
TOUR PACIFIC
Sundstorget 3
Helsingborg
Tel. 042-17 95 00
www.tourpacific.se
travel@tourpacific.se


FLYGVARUHUSET
Finns 15 kontor i landet
www.flygvaruhuset.se

STA TRAVEL
0771-47 48 50
www.statravel.se
Stockholm:
Vasagatan 15-17
stockholm@statravel.se
Lund:
Knut den Stores gata 5
lund@statravel.se

MY PLANET
Kastellgatan 17
Göteborg
Tel. 031-701 51 70
www.myplanet.se
resor@myplanet.se

KILROY TRAVELS
0771-545 769
www.kilroytravels.se
Stockholm:
Mäster Samuelsgatan 42
Göteborg:
Vasagatan 7
Lund:
Lilla Fiskaregatan 13
Uppsala:
Bredgränd 3
Örebro:
Drottninggatan 15

DESTINATION DOWNUNDER
Resor till Australien och Nya Zeeland
Västmannagatan 95
Stockholm
08-31 68 60
www.destinationdownunder.se
info@destinationdownunder.se

JÄMFÖRELSESAJTER

www.reseguiden.se
www.skyscanner.se
www.momondo.se
www.flygresor.se
www.flygresor.com
www.destination.se
HOSTELS
www.hostels.com

www.hostelz.com
www.hostelworld.com
www.hiusa.org (USA)
www.yha.org.au (Australien)
www.yha.org.nz
(Nya Zeeland)
www.bugaustralia.com (Australien)
www.bugpacific.com (Nya Zeeland & Söderhavet)
www.bugeurope.com (Europa)
www.nomadsworld.com

BO GRATIS
www.globalfreeloaders.com
www.free-stay.com
www.hospitalityclub.org
www.travelhoo.com
AUSTRALIEN

Greyhound/McAfferty's
www.greyhound.com.au
Kommentar: Reguljärbussar som kör till alla delar av Australien. Det finns olika pass med fasta rutter eller ett Kilometerpass.

Oz Experience
www.ozexperience.com
Kommentar: Backpackerbuss med fasta rutter och chaufförer som guidar. Kända för sin partyatmosfär och unga resenärer.

Premier Motor Service
www.premierms.com.au
Kommentar: Ett billigare alternativ än Greyhound, men kör bara mellan Cairns och Melbourne och har inte lika många avgångar.

Qantas
www.qantas.com.au
Kommentar: Australiens statliga flygbolag som flyger till i stort sett alla flygplatser i hela landet. Dyrare, men pålitligare och bättre.

Virgin
www.virginaustralia.com
Kommentar: Billiga flygresor över hela Australien samt till Nya Zeeland, vissa Söderhavsöar samt till Phuket och Bali. Har också flygpass.

JetStar
www.jetstar.com
Kommentar: Billiga flygresor inom Australien (främst östra och södra delen, men även Darwin och Perth), till Nya Zeeland, Fiji och Hawaii samt flera orter i Sydostasien, Japan, Kina och Filippinerna. Samarbetar med Qantas.NYA ZEELAND

Intercity Coachlines
www.intercitycoach.co.nz
Kommentar: Reguljärbuss som kör till alla delar av Nya Zeeland. Det finns olika pass med fasta stopp eller ett Flexipass där man köper timmar. Dessa gäller även på Newmans Coach Lines, som har lite färre rutter.

Newmans Coach Lines
www.newmanscoach.co.nz
Kommentar: Erbjuder något dyrare guidade turer med lyxigare bussar. Inte så många rutter, men man samarbetar med Intercity. Ingår i Travel Pass (se nedan).

Kiwi Experience
www.kiwiexperience.com
Kommentar: Backpackerbuss med fasta rutter och chaufförer som guidar. Det är fritt att hoppa på och av när man vill. Kända för sin partyatmosfär och unga resenärer. Man får rabatt om man köper sitt pass från hemlandet.

Magic Bus
www.magicbus.co.nz
Kommentar: Backbackerbuss med mognare resenärer än Kiwi Experience. Fasta turer på antingen Nord- eller Sydön eller både och. Man kan köpa till mycket aktiviteter och utflykter om de inte redan ingår. Liksom Kiwi Experience-bussarna kan man kliva på och av när man vill.

Travel Pass
www.travelpass.co.nz
Kommentar: Ett pass där man kan variera olika färdsätt, som buss, tåg, flyg och båt, genom att köpa ett visst antal dagars resande.

Pacific Blue
www.flypacificblue.com
Kommentar: Billiga flygresor över hela Nya Zeeland samt till Australien och flera Söderhavsöar.

Freedom Air
www.freedomair.com
Kommentar: Billiga flygresor inom Nya Zeeland och till Australien.

USA

Greyhound

www.greyhound.com
Kommentar: Mycket billigt, speciellt om man köper biljetten några dagar innan. Har linjer över nästan hela landet. Bussarna har sämre standard än vi är vana vid i Sverige och resenärerna tillhör ofta de något lägre samhällsklasserna eftersom de rika antingen kör bil eller flyger.

Amtrak
www.amtrak.com
Kommentar: Ganska dyrt och inte längre speciellt utbrett, men tågen är bekväma och det går snabbt.
www.worldofmarie.com/reseguide
www.reseguiden.se
www.backpacking.nu
www.mintur.se
www.jordenrunt.nu
www.lonelyplanet.com

www.resfeber.se
www.resbra.nu
www.resedagboken.com
www.travelaholics.com
www.backpackers.com
www.australienguiden.se
www.australienguiden.nu
australienbloggen.se
www.australienmanualen.se

Har du länktips till andra resesajter? Maila till marie.petersson@ malmo.com

WORKING HOLIDAY
ARRANGÖRER VAD ERBJUDER DE? FÖRDELAR/NACKDELAR
WORK & TRAVEL COMPANY
Sundstorget 3, Helsingborg
Tel. 042-17 95 25
info@worktravelcompany.se
www.worktravelcompany.se
Den kompletta arrangören som säljer paket med flygresa (valfritt om man vill resa i grupp eller själv), visum, rabattkort, 4 hostelövernattningar inkl. frukost i Sydney, informationsmöte, transfer från flygplatsen, handbok, förmånliga försäkringar, SIM-kort till mobiltelefonen, ett Välkomst-paket och ett "Välkommen hem"-paket samt tjänster som öppnande av bankkonto, förvaring av bagage, eftersändning av post inom landet, hjälp med att skaffa taxfilenummer, medlemsskap i Members' Lounge där man kan lägga upp sin CV och matchas till jobb, telefonhjälp dygnet runt och assistans på kontoret i Sydney där det finns fax, kopiator, telefon, dator etc. Dessutom ges rabatter till anhöriga som vill hälsa på. Priser mellan ca 17 500 och 25 000 kr + flygskatter.
Numera finns också Aussie Basic-paket med samma innehåll som ovan förutom att man får söka visum själv och att det bara finns ett flygalternativ. Detta kostar från 14 790 kr + flygskatter.
Fördelar: Man behöver inte fixa något själv. Trygghet i att det alltid finns någon som kan hjälpa en.
Man har möjlighet att resa i grupp med andra resenärer och kan skapa sina första kontakter. Har kontor i Sydney dit man alltid kan få hjälp, läsa e-mail, kopiera etc.
Nackdelar: Vare sig man vill det eller ej tvingas man börja sin resa i Sydney och man kan inte göra stopp på vägen dit.
Det blir dyrare än om man skulle ordna allt själv.
MY PLANET
Kastellgatan 17
Göteborg
Tel. 031-701 51 70
resor@myplanet.se
www.myplanet.se
Resebyrå med inriktning mot backpackers med flygbiljetter, utflykter, boende, busspass etc. i USA/Canada och Australien/Nya Zeeland.
My Planet hjälper till med att skaffa visum. Pris: 2 300 kr om man dessutom köper flygresan eller 2 300 kr+300 kr i administrationsavgift om man inte gör det.
Fördelar: Experter på Australien med bra priser på det mesta. Bra hjälp med visumansökan om det bara är det man är ute efter.
Nackdelar: Inga fullständiga startpaket, utan bara visum.
KILROY TRAVELS
www.kilroytravels.se
0771-545 769

Adresser se ovan!
Startpaket som innehåller visumkostnad, hjälp att söka visum, transfer vid ankomst i Sydney, 4 nätter på hostel i Sydney inkl. frukost, information om hur man skaffar bankkonto och taxfile-numer samt om jobbsökande, hjälp för att ansöka om Medicard, möjlighet till råd på kontoret i Sydney samt en dags surfkurs.
Pris: 5 200 kr.
Finns liknande paket för Nya Zeeland och Canada.
Fördelar: Billiga flyg och man behöver inte ordna visum själv.
Nackdelar: Inga hela paket som ovanstående bolag, men man behöver å andra sidan inte betala lika mycket.
STA TRAVEL
www.statravel.se

Adresser se ovan!
Har flera olika paket som innehåller visum, VIP Backpacker-rabattkort, transfer från flygplatsen, informationsmöte, hjälp med att skaffa bankkonto, taxfile-nummer och jobb samt boende i 2, 4, 6 eller 7 nätter.
Paketen är flexibla och har olika priser.
Fördelar: Många valmöjligheter, framför allt bra att man får välja själv hur mycket starthjälp man vill ha. Massor av aktiviteter i de långa startpaketen vilket är ett bra sätt att lära känna folk.
Nackdelar: Dyrare och mindre flexibelt än att ordna allt själv.
ORDNA VISUM SJÄLV Det är faktiskt mycket enkelt att söka visumet själv på Internet, bara man fyller i uppgifterna rätt. Annars kan det bli problem. Kraven för att få visumet är bara att man är mellan 18 och 30 år, bor i något av de länder som är med i programmet och inte har några barn man är försörjningsskyldig för.
Gå in på www.immi.gov.au/e_visa/working-holiday.htm och fyll i uppgifterna. Var noga med att besvara de första frågorna som det står i passet, dvs. alla namn, rätt passnummer och rätt födelseort (församlingen brukar gälla). När allt är ifyllt dras pengarna (AUD 280) direkt från ditt bankkonto (och man får inte tillbaka dem om visumansökan av någon anledning inte skulle godkännas). Efter någon dag får man en bekräftelse via e-mail. Skriv ut den och ta med den till Australien. Väl på plats får man gå till ett kontor och hämta visumet. Kontoret finns i de största städerna som Sydney, Melbourne, Perth, Darwin, Cairns och Brisbane. Därefter rekommenderas att skaffa ett taxfile number för att rätt skatt ska dras när man väl fått jobb. Även detta kan man söka på Internet, www.ato.gov.au, men man måste ha en adress i Australien, t.ex. en Poste Restante eller adressen till där du ska bo.
Tips! Om du inte extremt gärna vill arbeta inom vård eller barnomsorg så fyll inte i att du tänker göra det, då måste du nämligen genomgå en grundlig hälsoundersökning av en läkare som är godkänd av ambassaden. Detta är både besvärligt och kostsamt.

Om man vill ha råd och tips om ansökan om visum till Australien kan man ladda ner Stora Australienmanualenwww.australienmanualen.se. Här står också mycket om bokning av flyg, vad som händer när man ankommer i landet, försäkringar, pengar, sjukvård och att söka jobb.
Fördelar: Billigare. Går snabbt. Mer flexibelt.
Nackdelar: Man får ingen hjälp och skriver man fel på ansökan kan det bli problem. Man får inte heller samma hjälp som man får av en arrangör. Exempelvis med att söka jobb, skaffa taxfile number etc.

Slutsats: Är man resovan och orolig för hur man ska fixa allt själv - välj ett startpaket hos en arrangör. Men räkna inte med att de ska lägga upp en massa jobb framför dig som du kan välja och vraka emellan. Se det som ett bra sätt att få hjälp med visum och taxfilenummer och eventuellt att få komma iväg i grupp.
Om du har minsta kött på benen - strunta i startpaketen och gör din egen resa. Det enda du faktiskt behöver tänka på före avresa är att skaffa ett visum och eventuellt första nattens boende. Resten går att fixa på plats och det finns massor av människor i samma situation som du kan fråga när du väl kommer fram.