J O B B
 
MADISON SUPERMARKET, Surfers Paradise Lön: $10
Jag sökte egentligen till Platinum Café (se nedan), men det är samma manager och han satte in mig i här. Det är en liten dygnet runt-öppen livsmedelsbutik nära stranden ett par gator från huvudgatan. Man får först fyra timmars obetald träning och det är inte så svårt. De flesta varor är "barcoded", dvs. finns i systemet när man scannar dem. Varje pass är 8 timmar och det är ganska långtråkigt eftersom det inte händer så mycket, framför allt inte på natten och morgonen. På fredag- och lördagkvällar är mest att göra.
Men jag jobbade aldrig här om man bortser från träningen.
Adress: Elkhorn Avenue

OBS! Affären har stängt!
PLATINUM CAFÉ, Surfers Paradise Lön: $10
Platinum är ett café med olika kaffe- och tesorter, kakor, pajer, frukost och mindre rätter. Om det är långtråkigt på Madison är det desto stressigare här, framför allt på helgerna. Då jobbar man för tre och tar hand allt. Servera, diska, ta emot beställningar och laga mat. Här får man också fyra timmars träning, men det räcker inte. I alla fall inte om man gör det en söndagformiddag. Det är hur mycket som helst att lära sig. Fördelen är att tiden går fort och det är ganska kul när man kommit in i det.
Förutom träningen jobbade jag aldrig har heller.
Adress: Elkhorn Avenue

OBS! Caféet har stängt!
SEA WORLD, Main Beach Lön: $15,45
Sea World är en temapark med mycket marina djur (delfiner, isbjörnar, hajar, korallfiskar, pingviner, sjölejon etc), shower och åkattraktioner. Att få jobb har eller på de andra parkerna inom Warner Village Theme Parks-koncernen (Wet'N'Wild, MovieWorld och Paradise Country) är ganska besvärligt. Jag skickade ett mail i början på sommaren och fick en ansökningshandling hemskickad. Den fyllde jag i och skickade i slutet av juli. De behåller ansökningarna i tre månader, men jag tror inte att de gör så mycket med dem. När jag kom fram till Gold Coast ringde jag först till personalavdelningen, som bara sa att jag kunde söka via Internet. Gick istället dit och blev till slut vidareskickad till Sea Worlds egen personalavdelning som bad mig fylla i kontaktuppgifter och sen skulle de titta på min ansökan. Ett par dagar senare ringde de och ville intervjua mig för jobb under skollovet, men de hade inte min ansökan så jag fick verbalt berätta om mina erfarenheter och välja om jag ville jobba i retail eller food and beverage. Alla intervjuer äger rum på MovieWorld och det är en gruppintervju där man får svara på frågorna inför hela gruppen. Sedan ringer man själv upp den for att kolla om man fått jobbet. Då väntar en obetald "Orientation" i den park man hamnat i (inte nödvändigtvis den man sökt till). Där får man en massa information, rundtur i parken, uniform och fylla i ett gäng papper.
Sedan får man en dags betald träning. Det är trevlig personal och i retail får man ganska mycket timmar, ca 20-30 i veckan, till skillnad från food and beverage som mest gäller jobb under lunchen. Kassaapparaten är ganska lätt även om det är mycket med kort, olika valutor, resecheckar och dylikt. Det är absolut roligast att jobba de två sista timmarna innan parken stänger för då är huvudaffären (som man måste passera för att lämna parken) smockfull av folk och man har mycket att gära hela tiden. Annars är det mycket packa upp och gå runt och leta upp saker att göra för att se upptagen ut.
Warner Village Theme Parks har flera olika policies och är noga med hur man sköter jobbet. Man har alltid fritt inträde till sin park och 20% rabatt i affärerna, men för att få gratis inträde i en annan park måste man ha jobbat i 165 timmar.
Adress: Sea World Drive
FESTIOLA, Surfers Paradise Lön: $10
Festiola är en av Gold Coasts många glassbarer som gör sin egen gelati.
Detta jobb sökte jag den första dagen jag kom till Surfers Paradise och det var lätt att få jobbet, men det dröjde ett tag innan man hörde av dem. Här får man först en timmes obetald introduktion där de avgör om man får jobba vidare eller inte, eller så har man själv chansen att avgöra om man vill ha jobbet eller inte. Man får en liten inblick hur de gör gelatin och sen får man lära sig att skopa glass och göra milkshake. Om man får och vill stanna får man också tre timmars betald morgonträning där de visar hur man öppnar.
Jobbet är kul och lätt och personalen mycket trevlig. Managern är en glad och snäll holländare som gärna anställer backpackers. Man får jobba ganska mycket, 20-30 timmar i veckan och det är öppet från klockan 10 till 21 resp. 22 på fredagar och lördagar. På sommaren ännu längre.
Adress: Raptis Plaza/Cavill Avenue Mall

OBS! Glassbaren har stängt och shopping centret rivits!
BASE BACKPACKERS, Sydney Lön: Gratis boende
Att få jobb på Base är ganska lätt och de frågar ofta efter folk som är beredda att jobba för gratis boende. Här är det inte heller bara städare man söker utan receptionister, flygplatshämtare, bartenders, frukostpersonal, väskbärare etc.
Jag jobbade i frukosten och det är ett lätt jobb. Man dukar upp buffen, tar emot vouchers, häller upp juice, tömmer borden, torkar av, diskar och till slut tar bort buffen och städar. För en veckas gratis boende jobbar man tre timmar om dagen sex dagar i veckan. Då får man också gratis internet.
Adress: 477 Kent Street
MICHEL'S PATISSERIE, Sydney Lön: $17,24
Detta café/konditori ligger i centrala Sydney och är bara öppet under kontorstid, dvs. 6.00-17.30 måndag-fredag. Man säljer tårtor, bakelser, kaffe, milkshakes samt varma pajer o.d.
Jag fick först provjobba en timme innan jag fick jobbet. Sedan jobbade jag i regel bara tre dagar i veckan, men lönen är ganska bra. Fick sälja produkterna, servera, diska och städa och det var inte speciellt svårt.
Adress: 50 Clarence Street

OBS! Caféet har stängt!
ANDERSEN'S ICECREAM, Sydney Lön: $12
En glassbar med trevligt läge vid entren till shoppingcentret Harbourside i Darling Harbour. Förutom glass i olika varianter säljer man milkshakes, kaffe/te och våfflor. Man tillverkar strutarna i butiken.
Det är alltid mycket folk, både personal och kunder, och det är öppet till sent på kvällarna.
Jobbet är ganska roligt, men också stressigt och det är en del att lära sig. Men till skillnad från många andra ställen får man betalt under all träning.
En av fördelarna med detta ställe är att man får äta så mycket glass man vill under sin rast och vid övriga tillfällen får man halva priset.
Adress: Shop 139, Harbourside Shopping Centre
MYER GELATI BAR, Melbourne Lön: $17,80
Ligger mitt i det stora varuhuset Myers foodhall och säljer gelati, mjukglass, milkshakes, smoothies och juice. Chefen är mycket trevlig och är som en i gänget. Hon anställer helst inte backpackers, men om man är beredd att stanna i minst tre månader kan det gå. Innan man kan börja jobba på Myer måste man göra ett online säkerhetstest.
Jobbet är inte svårt och man lär sig snabbt. Det är ganska roligt och man har oftast trevliga arbetskamrater.
Man brukar få omkring 20-30 timmar i veckan vår till höst och lite färre under vintern. Lönen är riktigt bra eftersom Myer har en standardlön, men det innebär också att chefen drar in på timmarna.
Adress: 295 Lonsdale Street

OBS! Alla löner är timlöner före skatt (som då var 29% för icke-australiensare).