AYERS ROCK
Denna nationalpark är ett måste för de flesta Australien-resenärer. Många väljer att flyga/åka buss till Alice Springs och åka med på de många turer som utgår därifrån. På vissa Greyhound/McAfferty's-pass ingår den dessutom. Men om man inte absolut vill sitta länge i en buss med en stor grupp backpackers går det utmärkt att flyga direkt till Ayers Rock eller via Alice Springs. Eftersom Ayers Rock var mitt första stopp åkte jag via Darwin och Alice Springs, men direktflyg finns från Sydney, Perth, Cairns, Melbourne och Brisbane. På flygplatsen blir man mött av en buss som gratis tar en till Ayers Rock Resort. Där finns ett flertal hotell, en camping och ett YHA-hostel, samt butiker, post, polis, restauranger etc. En gratis shuttle-buss kör runt stan några gånger i timmen.
Det billigaste sättet att ta sig till Uluru och Kata Tjuta (om man ej har bil) är att boka en plats på Uluru Express som tar en ut och hämtar upp vid en viss tidpunkt. Man kan t.ex. åka på Sunset-tur, Sunrise-tur eller på kombinationer med både Uluru och Kata Tjuta. Dessa kostar $30 respektive $35.
Samma eftermiddag jag kom fram åkte jag till Uluru, promenerade nästan hela vägen runt och såg på solnedgången på tillbakavägen.
Förmiddagen då jag åkte tog jag en tur till Kata Tjuta där man först fick se soluppgången (solnedgången är dock vackrare) och sedan fick man välja vandringsled. Den korta Gorge Walk eller den längre Valley of the Winds. Jag valde den senare och det är en fantastisk promenad, om än lite svårframkomlig på sina ställen.
När man tagit sig ända hit rekommenderar jag att även besöka Kings Canyon. Det är en mycket vacker plats, men inte lika billig att åka till. Den billigaste turen var med AAT King's och kostade $143. Men de erfarna, duktiga och trevliga guiderna samt de otroliga vyerna gjorde resan väl värd pengarna. Man får även här välja på två promenader: en kort i kanjonen och en lång uppe på toppen. Den långa är inte så svår som guiderna säger och den ger så mycket mer.
Man sparar inte så mycket pengar på att åka direkt till Ayers Rock Resort och göra utflykterna på egen hand, men man man slipper åka så mycket buss och man har större valfrihet beträffande vad man vill se, hur länge och när.
CAIRNS
Här finns hur mycket som helst att göra och det är lätt att stanna länge även om stan i sig inte är mycket att se. Konkurrensen mellan hostels, internetcaféer och resebyråer är stor så man kommer ganska billigt undan och man har råd att vara kräsen och fråga runt lite. Vill man ta dykcertifikat finns det få platser som är bättre än här, och för dem som nöjer sig med snorkling är det i stort sett lika bra. Vi åkte först ut till Green Island, som är en liten korallö. En dagstur med Great Adventures kostade $56 och i priset ingick lån av snorklingsutrustning. Det var fin snorkling, men jag rekommenderar att åka med en längre tur till de yttre reven eftersom de är bättre bevarade än de om ligger närmast kusten. Den mest prisvärda turen är utan tvekan Passions of Paradise. För $99 (+ reef tax på $15) åker man ut med en splitterny och modern katamaran. Lunch, snorklingsutrustning och provdyk ingår och besättningen är trevlig, duktig och underhållande. Man stannar för snorkling/dykning på två olika platser och det är något helt otroligt vackert. Ett minne för livet!
Cairns har ingen badstrand på grund av stora tidvattenskillnader, men man har en konstgjord lagun som är fräsch och mysig. Det är dock lätt att ta sig till vackra palmstränder norr om stan. Sunbus kör ofta till Clifton Beach, Trinity Beach och Palm Cove. Den sistnämnda är tillsammans med Ellis Beach, ytterligare en bit norrut, de vackraste i området.
Ett annat tips är att ta sig upp till Port Douglas, en charmig semesterort med en lång sandstrand. Härifrån är det inte långt till Cape Tribulation, den enda platsen i världen där regnskogen möter barriärrevet. Jag var aldrig där, men har fått mycket positiva rapporter från alla håll.
Jobbsituationen: Högsäsong i norra Queensland är, trots regnsäsong och farliga maneter, sommaren, från ca oktober-mars. Det är också då man behöver mest arbetskraft på kryssningsbåtar, restauranger, barer, hostels, affärer och dylikt. På vintern kan det vara svårare, men det är samtidigt den bästa tiden att vara där och det är absolut inte omöjligt att hitta jobb.
MISSION BEACH
Om man inte har mycket tid kan man hoppa över denna lilla ort som ligger utspridd längs en 14 km lång vacker, men långgrund sandstrand kantad av kokospalmer. Den är mest känd för fallskärmshoppning, regnskog och som utgångspunkt för turer till Dunk Island, en liten semesterö strax utanför kusten. Man kan ta sig till ön med vattentaxi från Wongaling Beach eller exempelvis den billiga båten MW Kavanaugh som utgår från Clump Point Jetty. Ön har vackra palmstrander, men havsbottnen har mycket sten, tång eller döda koraller och var en besvikelse.
Mission Beach har ett litet centrum med några restauranger, en liten livsmedelsbutik, souveniraffärer och en bottleshop. Det är här långfärdsbussarna stannar och representanter från de olika hostlen finns på plats och möter upp.
Jobbsituationen: Eftersom Mission Beach är så litet finns det inte så mycket jobb, möjligen som servitris på en av restaurangerna. Största chansen man har är förmodligen på de olika hostlen där man kan få jobba för gratis boende, t.ex. i receptionen eller som städare.
MAGNETIC ISLAND
För att komma till Magnetic Island tar man färjan från Flinders Street East Terminal i Townsville. Från busstationen går gratis shuttle-bussar och färjebiljetten kostar $20 ToR. Båten anländer i huvudorten Picnic Bay och därifrån går bussar till de olika orterna. Magnetic Island, eller Maggie som den kallas här, är en klippig ö med flera pittoreska bukter med vackra stränder.
Här finns Queenslands största koalakoloni och störst chans att få se vilda koalor har man längs vandringsleden som börjar vid avtagsvägen till Radical Bay i nordöstra delen. Här kan man också besöka rester av en militärbas från andra världskriget, byggd för att skydda Townsville mot japanerna. Vi lyckades se två koalor under vår vandring, men om man har otur kan man också besöka koalaparken i Horseshoe Bay. Inträdet kostar $10 (tveksamt värt pengarna) och förutom koalor finns här kängurur, emuer och papegojor. Vill man hålla en koala kostar det $3 extra.
Min slutsats är att Magnetic Island är en lugn, vacker och avslappnad ö med begränsat nöjesliv och få barer och restauranger.
AIRLIE BEACH-WHITSUNDAYS
Att stanna här är ett måste om man reser runt i Queensland. Airlie Beach är en liten semesterort och idealisk utgångspunkt för seglings- och dykutflykter. I själva orten finns inte mycket att göra och på grund av stora tidvattenskillnader, liksom i Cairns, har man även har byggt en lagun. Men utbudet av hostels och resebyråer är stort och när det gäller Whitsunday-segling finns det nästan lika många båtar som turister. Att åka ut på en 2- eller 3-dagars seglingstur är det absolut bästa sättet att uppleva The Whitsundays. De billigaste båtarna är i regel de största och minst moderna och lockar främst partyglada backpackers. Dessa har ofta plats för uppemot 25-30 personer och är det fullt blir det onekligen trångt. Vi valde en mindre båt med plats för 12 personer, men vi var bara sex. Lugnt och skönt, men sämre om man vill träffa många nya människor. Båten, Eagle, som tillhör TeamSail, var inte den nyaste men liten och charmig. För $399 köpte vi ett paket som också inkluderade tre dagars campingsafari på Fraser Island. Utöver de 399 fick vi betala $45 för reef tax och stingersuit. All mat och snorklingsutrustning ingick. Liknande paket erbjuds precis överallt längs kusten och eftersom konkurrensen är så stor kan man pruta ordenligt. Se bara till att kolla upp vad det är för hostels och båtar som ingår för det finns många dåliga exempel. Programmet skiljer sig inte mycket mellan de olika arrangärerna och man kan räkna med att få komma till den vackraste platsen i The Whitsundays: den vita sandstranden Whitehaven Beach. Man bär också få ett par tillfällen för utmärkt snorkling. Det förmodligen bästa och mest kända företaget är ProSail, som har ett stort antal fina moderna båtar.
Stränderna i The Whitsundays är inte kända för att vara nåt speciellt så förvänta dig inte paradisstränder med vanjande kokospalmer och kritvit sand. Det är också stora tidvattenskillnader på de flesta av öarna och vid låg vatten kan man inte ens bada i havet. Whitehaven Beach är det enda undantaget, dock utan kokospalmer.
Jobbsituationen: Det är populärt att jobba i Airlie Beach med tanke på närheten till The Whitsundays. Vissa av segelbåtsföretagen anställer backpackers och då kan man få jobba ombord på båten eller på kontoret. Annars är det de vanliga jobben i bar, restaurang eller hostel som gäller. Högsäsongen här är också på sommaren, men här finns alltid mycket turister.
GREAT KEPPEL ISLAND
Great Keppel Island är en enormt vacker ö, men det finns anledning att välja bort den, dels för att det är lite besvärligare att ta sig hit och dels för att den är så primitiv. Reser man runt med buss måste man hoppa av i Rockhampton och därefter ta Young's Bus till Rosslyn Bay Marina. Bussen hämtar upp utanför Greyhound/McAfferty's-terminalen, kostar $7,70 och resan ta ca en timme. Den snabba färjan Freedom Fast Cat tar ca en halvtimme och kostar $34 ToR. Den lägger till vid Fisherman's Beach, var man blir mött av hotell- och hostelpersonal. De transporterar ens bagage, men man måste gå själv. Det är dock inte långt eftersom alla ställen ligger längs samma strand.
När man anlänt till ön har man sagt farväl till motordrivna transporter och vanligt dricksvatten. Bor man på hostel får man dessutom räkna med att inte ha något elljus efter klockan 22. Men det är också lugnt och fridfullt och man har mycket stora chanser till att få en hel strand för sig själv, i synnerhet om man traskar till stränderna som ligger lite längre bort. Leeke's Beach, Monkey Beach och Long Beach ligger inom behagligt gångavstånd, men om man vill komma ännu längre bort och kan tänka sig att promenera omkring tre timmar är Sandhills Beach, Wreck Beach och Red Beach det perfekta målet.
Jobbsituationen: Om man vill stanna en längre tid här kan man dryga ut kassan genom att städa för gratis boende. Det går i alla fall på GKI Holiday Village. Möjligen kan det också finnas jobb på det stora hotellet Contiki Resort.
RAINBOW BEACH
Rainbow Beach är främst ett alternativ till Hervey Bay som avreseort till Fraser Island. Det är också den som ligger närmast ön. Greyhound/McAfferty's-bussen stannar bara har ett par gånger om dagen och man måste ofta byta i Hervey Bay.
Rainbow Beach har fått sitt namn efter färgskiftningarna på de klippväggar som reser sig längs kusten. En sevärdhet är Carlo Sandblow, en enorm 120 m hög sanddyna intill havet. Det är en populär plats för glidflygning och utsikten härifrån är fantastisk.
Det är få som kommer hit utan att åka till Fraser Island och det finns finns få sevärdheter förutom stranden och klipporna.
FRASER ISLAND
Det finns hur många hostels som helst som arrangerar kör-själv-turer hit med fyrahjulsdrivna bilar. De flesta ligger i Hervey Bay och ett par i Rainbow Beach. Man bokar oftast ett paket med två övernattningar på hostel (före och efter turen), bilhyra, campingutrustning, informationsmöte, mat samt en lista på vad som är värt att se. Alla blir uppdelade i grupper och man kan bara hoppas att man hamnar i en grupp med likasinnade för man ska spendera 2,5 dygn tillsammans.
Före avfärd väljer man två chaufförer och det är bra om man har haft körkort ett tag och är van vid svåra förhållanden. Det är nämligen inte så lätt att köra i djup sand. Stranden fungerar som huvudväg och där är sanden väl packad, men man måste akta sig för s.k. wash-outs, små eller stora "bäckar" som rinner över stranden. Inåt land kör man på smala och slingriga sandvägar och det är lätt att köra fast.
Det finns två campingmöjligheter när man väl kommit till ön. Antingen tältar man på en campingplats med tillgång till rinnande vatten och toalett, men det måste vara tyst efter klockan 21. Eller tältar man på stranden där man inte har tillgång till några faciliteter alls, men å andra sidan kan man föra liv hela natten om man vill.
Fraser Islands kanske mest kända invånare är dingon som kan vara aggressiv och attackera om man inte är försiktig. Det är förbjudet att mata dem eller lämna mat på ställen som kan dra dem till campingplatserna.
Det blir mörkt ganska tidigt, framför allt på vintern, och det är mycket man ska hinna göra innan dess. Som att hitta övernattningsplats, sätta upp tältet och kanske laga maten. Om man ska hinna med det som står på listan man får är det också ett tvång att köra iväg tidigt, helst klockan åtta. Det är kanske inte så många kilometer till varje sevärdhet, men det tar lång tid att köra, särskilt om man ska inåt land där sanden är djupare.
Några av sevärdheterna man inte bör missa är sötvattensjön Lake Mackenzie med kristallklart vatten och vit sand, Lake Wabby som är omringad av skog längs tre sidor och en gigantisk sanddyna längs den fjärde, det rostiga Maheno-vraket på stranden samt Indian Head, en stor klippa varifrån man har stora möjligheter att se delfiner, valar och hajar.
Om man inte köper Fraser Island-turen i ett paket med t.ex. en Whitsunday-segling får räkna med att den kostar $130-150. Därefter tillkommer mat på ca $60, ved samt bensin pa ca $10 per person.
Många rankar Fraser Island som något av det bästa med hela Australien. För mig var det inte riktigt så. Det är en vacker och intressant ö, men det primitiva campinglivet och bristen på samhörighet med medpassagerarna blev för mycket under tre dagar.
NOOSA (Sunshine Coast)
Jag hade inte tänkt besöka Noosa överhuvudtaget, men en väninna övertalade mig. Och det var bra för det är ett riktig mysigt ställe som skiljer sig rejält från de andra orterna man besökt på resan. En jetset-ort med dyra butiker, lyxvillor med egna båtplatser, härliga stränder och en nationalpark inom gångavstånd från centrum. I Noosa Heads National Park finns flera vandringsleder och har man tur kan man förutom vacker natur och fantastiska kustscenerier även få se vilda koalor.
Noosa är uppdelat i flera delar. Det är i Noosa Heads långfärdsbussarna stannar och här ligger också Main Beach och huvudgatan Hastings Street.
En populär aktivitet i Noosa är att åka på kajakpaddlingsturer längs Noosa River i Cooloola National Park, områdets eget Everglades. Många av turerna varar några dagar och campingutrustning ingår.
Jobbsituationen: Noosa har alltid mycket turister, men högsasongen är vår-höst. Jobben finns framför allt på restauranger, caféer och hostels.
BRISBANE
Om man reser söderut från Cairns är Brisbane den första storstaden man möter och det kan kännas lite märkligt om man rest länge. Stadskärnan är inte så stor och man har det mesta inom gångavstånd. Men om man inte vill gå är lokaltrafiken mycket välutbyggd med både bussar och färjor. Färjorna är inte bara ett transportmedel utan ett mysigt sätt att se staden från floden. Oslagbar utsikt över Brisbanes skyline får man från The Cliffs vid Kangaroo Point.
Har man rest längs Queenslands kust har man sett en hel del stränder, men om man ändå inte fått nog kan det vara bra att veta att trots avståndet till havet har Brisbane en egen konstgjord lagun med tillhörande sandstrand och livvakter. Den är belägen i Southbank och är enormt populär bland både Brisbane-bor och turister.
Brisbane har många parker och det är värt att besöka den botaniska trädgården. I Southbank finns flera intressanta museer och shoppinggatan nummer 1 är Queen Street Mall. Ett tips är också att ta en dagsutflykt till någon av de många djurparker som ligger utanför staden. Några exempel är Alma Park Zoo, Lone Pine Koala Sanctuary och Steve Irwins Australia Zoo, en timmes tågresa norrut.
Jobbsituationen: Många backpackers väljer att jobba i Brisbane och det finns också mycket jobb här. Vill man jobba med turism eller i restaurangbranschen är det lättast att få jobb vår-höst, men det finns också mycket kontorsjobb januari-november.
SURFERS PARADISE (Gold Coast)
Surfers Paradise är bara en del av en stad som går under namnet Gold Coast. Det påminner mer om USA än Australien med alla blinkande ljus och de höga skyskraporna som kantar kustlinjen. En vit härlig sandstrand breder ut sig längs hela kusten och vågorna är gigantiska.
Man antingen älskar eller hatar Surfers. Vädret är nästan alltid fint och det är ett renodlat semester- och partyställe, men också mycket trivsamt och vackert. Det är nära till allting och det finns en uppsjö av hostel att välja bland, faktum är att de tre bästa hostels jag bott på i Australien ligger just i här.
Den moderna och charmiga gågatan Cavill Avenue har inte bara ett stort antal butiker, restauranger och pubar utan också gatuframträdanden som musik, cirkusakrobatik och ormshower. Tvärgatan Orchid Avenue är den huvudsakliga nattklubbsgatan.
6 km norr om Surfers ligger den större orten Southport. Här finns ett större shoppingcenter, biograf, bibliotek etc.
Gold Coast är känd för sina temaparker och det finns fem stycken i området. Sea World, norr om Main Beach utanför Southport, har åkattraktioner, vattenskidåkningsshow och marina djur som delfiner, hajar, pingviner, sjölejon och isbjörnar.
Ett par mil nordväst om Surfers ligger de fyra övriga. Wet 'n' Wild är ett vattenparadis med ett stort antal vattenrutschkanor av olika slag. Paradise Country är en park med Australen-tema, MovieWorld har åktattraktioner och shower med filmtema och Dreamworld har exotiska djur och förmodligen de haftigaste berg- och dalbanorna.
Söder om Surfers ligger Broadbeach, som man under en längre vistelse i Gold Coast besöker av en anledning: det gigantiska och vackra köpcentret Pacific Fair.
Inåt landet ligger vackra nationalparker som Lamington, Springbrook och Tambourine Mountain med spektakulära vattenfall och rikt djur- och växtliv.
Gold Coast är ett riktigt skönt ställe att hänga på ett tag. Själv stannade jag i 8 veckor och trivdes utmärkt. Den absolut populäraste tiden att besöka Gold Coast är under Indy Car, som äger rum i slutet på oktober. Då förvandlas Surfers och Main Beach till en Formel 1-bana och barerna fylls till bredden. Passa på/undvik att komma just under denna tid - beroende på vad som intresserar just dig.
Jobbsituationen: Surfers Paradise är en av de lättaste platserna i Queensland att få jobb i, framför allt om man kommer när högsäsongen börjar på våren kring oktober. I september och kring jul är det skollov och temaparkerna söker folk for ca 4 veckors arbete med möjlighet till förlängning. Restauranger, barer, hostels, cafeer och affärer behöver ofta folk, och callcenters är ställen som är mycket lätt att få jobb på.
BYRON BAY
Byron Bay är en liten turisthåla i norra New South Wales, precis vid gränsen till Queensland. Det man främst kommer hit för är surfingen, den härliga stranden, de vackra omgivningarna och den avslappnade livsstilen. Bara en liten bit från Byron ligger också den lilla hippieorten Nimbin som kanske är mest känd for all marijuana som röks och säljs här.
Två långa strander sträcker sig på varsin sida om halvön Cape Byron, som ocksa utgör australiensiska fastlandets östligaste udde. Har finns en berömd fyr som man kan promenera upp till och få en fantastisk utsikt över den vackra kustlinjen. Har man tur kan man dessutom få se valar och delfiner.
Orten i sig är inte mycket att se. Det finns en del dyra klädbutiker, souveniraffärer, internetcaféer, restauranger, pubar och naturligtvis ett stort antal resebyråer, liksom det finns i alla backpackerorter.
Jobbsituationen: Förvånansvärt många backpackers väljer att stanna i Byron Bay en längre tid, men det beror väl på livsstilen och surfingen. På grund av sin storlek finns det inte så mycket jobb, men många klarar sig på att jobba för gratis boende på hostels och gårdar utanför stan. Har man tur kan man också få jobb i restaurang eller bar.

SYDNEY
Förmodligen finns det inte en enda Australienresenär som inte hamnar i Sydney, landets största stad. Den räknas till världens vackraste storstäder och sägs också ha världens vackraste hamn.
Sydney är inte alls som resten av Australien och om man kommer hit efter exempelvis Queensland eller Northern Territory är det lätt att känna som om man hamnat i ett helt annat land. Det är enormt stort och det vimlar av backpackers, sa att lära känna lokalbefolkningen är svårare här än i övriga landet.
Det finns mycket att se i Sydney och det är lätt att ta sig runt med buss, tåg och färjor. Något som är ovanligt för så stora städer är närheten till så många vackra stränder. Den närmsta - och den mest berömda - är Bondi Beach, en halvtimmes bussresa från city. Vågorna är dock mycket höga och det är ofta starka strömmar. Surfing är endast för de rutinerade. Den mysiga strandpromenaden Porters Promenade kantas av cafeer, restauranger och pubar.
Längre söderut ligger vackra stränder som Tamarama, Bronte och Coogee.
På den pittoreska och fashionabla halvön norr om Bondi, vid Watsons Bay och Vaucluse, finns ett par småvikar som är lugnare alternativ till de större stränderna. I närheten av South Head, halvöns udde, ligger nudiststranden Lady Jane Beach samt Camp Cove och längre söderut Shark Beach vid Nielsen Park. Väl i Watsons Bay, missa inte The Gap, en plats med höga klippor och en fin utsikt över Sydney och havet.
I La Perouse, i Botany Bay, ligger en bortglömd pärla. Stranden hör till Sydneys vackraste och mest pittoreska. Här finns också en vandringsled där man får fin utsikt över bukten.
Den mest populära stranden i Sydney lär dock vara Manly, en lång mysig sandstrand i en trevlig stadsdel. Här är vågorna lugnare och passar bra för bad och surfing. Nackdelen är att den kostar en slant att ta sig hit ($5,80 enkel resa med färja från Circular Quay). När du ändå är här rekommenderar jag den fantastiska 9 km långa promenaden till Spit Bridge. Här erbjuds helt otroliga vyer över Sydney Harbour.
Ännu längre norrut ligger den vackra Palm Beach, inspelningsplats för TV-såpan "Home and Away". Det tar 1,5 timme att åka hit med buss och kostar endast $4,80 enkel resa.
Om man inte har någon större önskan att ta sig utanför city kan man klara av Sydney på bara några dagar. De självklara sevärdheterna är Operahuset, Harbour Bridge, Royal Botanic Gardens och den gamla stadsdelen The Rocks. Dessa ligger i omedelbar närhet till varandra.
Turisttäta Darling Harbour har bra restauranger, pubar och nattklubbar, det trevliga shoppingcentret Harbourside samt det intressanta Sydney Aquarium med hajar, sälar, barriärrevsfiskar m.m.
I centrum finns otaliga shoppingcenter. De mest namnkunniga är vackra Queen Victoria Building, Strand Arcade, Market City i Chinatown samt Centrepoint, på vars tak man byggt det 250 m höga Sydney Tower varifrån man har en fantastisk utsikt över hamnen och staden. Det är ganska dyrt att åka upp även om en intressant filmshow ingår i priset.
Missa inte heller att besöka Hyde Park en solig dag.
Bra dagsutflykter från Sydney är bl.a. Taronga Zoo, en kort färjeresa från Circular Quay, och Blue Mountains, en nationalpark väster om stan med vackra vyer, klippor, vattenfall, växter och djur. Det finns många olika turer dit, men man kan också köpa CityRails tåg-/busspass som tar en till de olika sevärdheterna.
Jobbsituationen: I Sydney vill nästan alla backpackers jobba och konkurrensen om jobben är stor. Å andra sidan finns det desto fler av dem. Vill man jobba med turism, affär eller i restaurangbranschen gor man bäst i att komma i slutet av november då de flesta ställen utökar sin personalstyrka inför sommaren. Resten av året finns det mycket kontorsjobb, dessa sinar dock nästan helt från december till mitten av januari. Det är lämpligt att registrera sig hos några av de företag som lånar ut personal till andra företag. Jag tycker dock det verkar som om de bara ger jobb till britter.
Backpackerjobb som det finns mycket gott om är alla typer av "prata med folk på stan"-jobb. Det gäller sälja välgörenhetsprodukter, intervjua folk eller dela ut flygblad. Det betalar ofta bra - om man är bra på att prata. Man får också ofta bonus om man värvar andra till att jobba.
CANBERRA
Canberra är väl egentligen bara Australiens huvudstad på papperet, men trots sin ringa storlek är den definitivt värd ett besök. Det går att göra en dagstur från Sydney, men ett par dagar här är mer lagom om man inte vill stressa och dessutom tvingas välja bort intressanta saker.
Canberra anlades så sent som 1913 i syfte att skapa nationen en huvudstad. Därför är alla byggnader moderna och stadsplanen är välplanerad med sina gator och parker. Det finns dock inga skyskrapor i stan och från ovan syns mest grönområden och sjön Lake Burley Griffin som skapades när man dränerade Molonglo River som rann genom staden. Kring sjön har man skapat den vackra parken Commonwealth Park, som i mitten av september till mitten av oktober står i full blom i samband med firandet av vårens ankomst i blomsterfestivalen Floriade.
Har man möjlighet bör man ta sig upp till Mount Ainsle, ett 842 m högt berg belägen i en rak axel med Australian War Memorial, Anzac Parade och Parlamentet.
Australian War Memorial hyllar de australiensiska krigshjältar som kämpade i 1:a och 2:a Världskriget. Här finns också ett intressant museum (gratis inträde).
Söder om Lake Burley Griffin ligger de stora institutionerna som High Court (Högsta Domstolen), Parlamentet och alla ambassader.
Old Parliament öppnades 1927 och användes fram till 1988. Man kan gå in och titta på de gamla kontoren och sammanträdessalarna (inträde $3/1).
Mer intressant är kanske den New Parliament som stod klart 1988. Har man tur kan man vara med när regeringen håller möte. Från taket av byggnaden har man samma utsikt som från Mount Ainsle, men från andra hållet.
En annan intressant sevärdhet är National Museum of Australia som har ovanliga utställningar om Australien och australiensare.
National Botanic Gardens och National Zoo & Aquarium är också några av Canberras höjdpunkter.
GREAT OCEAN ROAD-THE GRAMPIANS (Melbourne-Adelaide)
Great Ocean Road är en av världens vackraste vägar och bör absolut inte missas. Det finns en uppsjö olika bussföretag som gör dagsutflykter eller 2- eller 3-dagarsturer från Melbourne eller Adelaide. Dessa kostar ca $65-80 respektive $200/300 inklusive mat och boende (antingen camping eller hostel). Bussarna stannar vid de flesta sevärdheterna och utsiktspunkterna längs vägen. Vissa följer kusten och andra kör inom nationalparken The Grampians längre norrut i Victoria. Men det bästa sättet är ändå att hyra bil och ta det i sin egen takt. Det kan dessutom bli mycket billigare om man är minst två som delar.
Great Ocean Road börjar i den lilla surfmetropolen Torquay, som är hemort för de kända klädes- och surfmärkena Quicksilver och Rip Curl. Självklart finns här även ett surfmuseum. Ur surfsynpunkt är huvudstranden Bells Beach, strax väster om Torquay. Här spelades slutscenen i filmen "Point Break" in.
Efter Torquay radar de små strandorterna upp sig: Anglesea, Lorne och Apollo Bay. Strax väster om Apollo Bay ligger Otway National Park, som är bl.a. känd för sin fyr ute på Cape Otway. Här finns också ett antal historiska byggnader. Det kostar $11,50 att komma ut på udden och se fyren och byggnaderna. Skogen längs vägen ut till fyren har en stor koalakoloni.
En trevlig omväg på höger sida om vägen är Melba Gully State Park, en regnskog med flera vackra vattenfall.
Port Campbell är centralort för Port Campbell National Park, den vackraste och mest berömda delen av Great Ocean Road. Här ligger sevärdheterna tätt efter varandra. Strax före Port Campbell ligger Gibson's Steps som leder nedför en brant klippvägg till en strand med vilda vågor. Det är också här de magnifika Twelve Apostles börjar. De återstående nio klipporna som havet skurit loss från kusten är en imponerande syn och den bästa utsiktsplatsen att beskåda dem frå kommer bara någon kilometer efter Gibson's Steps.
När man passerat Port Campbell når man först Loch Ard Gorge, en vacker bukt inramad av höga branta klippor med ett klippvalv i mitten. Den har fått sitt namn av fartyget Loch Ard som gick på grund i närheten 1878. I närheten kan man också titta på Blowholes och Thunder Cave.
Hela 80 fartyg har förlist utanför denna del av kusten, som fått namnet Shipwreck Coast.
Andra spektakulära klippformationer i och strax utanför Port Campbell National Park är The Arch, Grotto och London Bridge, en klippformation som en gång bestod av två valvbågar och satt ihop med fastlandet. 1990 kollapsade ena valvbågen och två turister blev strandsatta på ön på andra sidan.
Bay of Martyrs och Bay of Islands är två andra platser att besöka för fin utsikt över spektakulära havsklippor.
I Warrnambool tar Great Ocean Road slut och det är ett bra ställe att fylla på matförrådet. Därefter kan man välja mellan att köra vidare längs kusten förbi mysiga Port Fairy och Beachport eller norrut mot The Grampians, en ganska liten men vacker nationalpark. Vill man stanna en längre tid finns det många vandringsleder att gå, annars räcker det med att stanna ett par timmar och se det viktigaste som utsikten från Reed Lookout och The Balconies och det fantastiska vattenfallet MacKenzie Falls.
Från The Grampians finns två vägar till Adelaide. Antingen väljer man att köra direkt dit på ca 4 timmar, eller så kör man ned mot kusten igen, vilket tar betydligt längre tid, men man får också se mer.
Utanför Beachport ligger Coorong National Park med sina enorma sanddyner. Strax efter gränsen mellan Victoria och South Australia ligger Mount Gambier som är mest känd för Blue Lake, en vulkansjö som blir intensivt safirblå under sommaren mellan november och mars.
Har man sedan ännu mer tid över är det all ide att åka ut till Fleurieu Peninsula precis innan man når Adelaide.
ADELAIDE
Adelaide är en stor stad, men det känns inte så med sin låga bebyggelse. Det finns också mycket härliga parker och grönområden.
Längs North Terrace ligger de flesta sevärdheter och officiella byggnader som det vackra Parliament of South Australia, Government House, State Library, Museum of South Australia, University of Adelaide samt den vackra Botanic Gardens.
Shoppinggatan heter Rundle Mall och ligger parallellt med North Terrace.
Stadens hjärta är Victoria Square. Här ligger bl.a. det imponerande General Post Office och Town Hall. Från Victoria Square tar man också den gamla spårvagnen för att komma till Glenelg, en fashionabel förort med en fin badstrand och flera butiker, cafeer och restauranger.
Annars är Adelaide den perfekta utgångspunkten för turer till vindistriktet Barossa Valley, den vackra bergskedjan Flinders Ranges och Australiens tredje största ö, Kangaroo Island, som har en enorm rikedom av djurarter.
PERTH
Fler och fler turister söker sig till Australiens västkust, men det är fortfarande oexploaterat i jämförelse med den turistinvaderade östkusten. Det märks på både högre priser och bristen på flexibla transportalternativ. Bussar och turarrangörer har ganska få avgångar och de kostar en hel del. Att hyra bil är det som är mest flexibelt, men avstånden är gigantiska och det blir mycket körning.
Perth är enda storstaden i hela Western Australia och även om den i sig inte har så många sevärdheter finns det mycket runtomkring att se.
Två av de största sevärdheterna är Aquarium of Western Australia och Perth Zoo medan Kings Park har en vacker botanisk trädgård och stigar med vackra vyer över Swan River och stadens skyline.
Perths shopping finns främst längs gågatorna Hay Street Mall och Murray Street Mall och stadsdelen Northbridge, precis norr om centrum, är nöjesdistriktet nummer 1 med massor av pubar och klubbar. Här finns också ett flertal hostels.
De grå CAT-bussarna (en blå nord-sydlig linje, en röd öst-västlig och en gul mellan East Perth och centrum) är ett bra alternativ till att promenera runt i staden. De är gratis och går på vardagar från 6.50 till 18.20 (den blå till 01.00) och helger 10.00-18.15. Även de vanliga bussarna är gratis inom stadskärnan.
En av Perths pärlor är Sunset Coast med dess kritvita stränder. Det gå snabbt att ta sig dit med tåg eller buss. Strax nordväst ligger den långa Scarborough Beach som är särskilt populär bland surfare och ungdomar. Söder om Perth ligger den minst lika populära Cottesloe, en mindre och mer familjevänlig strand.
Strax förbi Cottesloe ligger hamnförorten Fremantle, även kallad Freo, med sina fina historiska byggnader och mysiga restauranger och caféer. Härifrån är det också närmast billigast att ta färjan till Rottnest Island ($43 ToR samma dag). Rottnest Island är en mycket vacker ö och Perth-bornas populäraste semesterställe. Hela ön omringas av vackra vita sandstränder och härligt kristallklart vatten perfekt för bad, dykning och snorkling. Eftersom biltrafiken är mycket begränsad är det många som väljer att cykla runt. Antingen kan man ta med sig en egen eller hyra en (från $15 för hela dagen). Men ett annat bra alternativ är att köpa en dagsbiljett på bussarna ($7) som går i en loop och stannar vid de flesta stränder och sevärdheter. Till öns bästa stränder hör Fay's Bay, Longreach Bay, The Basin, Little Salmon Bay, Salmon Bay och Riley Beach. Om en dag inte är nog för att utforska Rottnest Island finns det ett YHA-hostel på ön.
ESPERANCE
Esperance, Western Australias östligaste stad, ligger en bra bit från allting annat och blir därmed lätt förbisett av de resenärer som inte kommer med bil från Adelaide på väg till Perth.
Men enligt mig, och många andra, är Esperance med sina omgivningar det absolut vackraste i södra WA och väl värt den extra omvägen.
Kör man från Perth är det all idé att göra ett stopp vid Wave Rock efter halva vägen. Det är en enorm granitsten, vars ena sida formats till en ca 150 m lång och 15 m hög våg. Illusionen förstärks av de olikfärgade ränder som löper vertikalt på vågens insida. Ränderna bildas av rinnande vatten, innehållande kolsyra och järnhydroxid. Det är gratis inträde till Wave Rock, men det kostar $7 att parkera bilen.
Esperance är en liten och inte speciellt intressant stad, men det som lockar är de kritvita stränderna och det turkosblå vattnet. De absolut vackraste stränderna ligger i Cape Arid National Park och Cape Le Grand National Park, ca 80 respektive 56 km öster om staden. I den sistnämnda ligger Cape Le Grand Beach, Hellfire Bay, Thistle Cove och Lucky Bay, som allihop har bländande kritvit sand som är så fin att det knarrar under fötterna när man går på den. Klättra upp på Frenchman's Peak (ca 1 timme) för den bästa utsikten.
Missa inte heller Great Ocean Drive, en 36 km lång loop utanför Esperance. Den passerar ytterligare kritvita stränder, utsiktspunkter samt den rosafärgade sjön Pink Lake.
ALBANY-DENMARK
Albany är Western Australias tredje största stad efter Perth och Kalgoorlie-Boulder samt en av de äldsta, grundad redan 1826. Det är en mysig stad med många historiska byggnader och vackra stränder som Middleton Beach och strax österut Two People's Bay.
Runtomkring Albany ligger hela fem nationalparker. I norr ligger de två bergiga parkerna Stirling Range, som är vackrast på våren när vildblommorna blommar, och Porongurup som har stora träd och vackra klippor.
Söderut ligger Torndirrup National Park som är mest känd för klippan Natural Bridge, ravinen The Gap och The Blowholes, som dock bara sprutar vatten när det är mycket blåsigt. I nationalparken finns även vackra stränder och utsiktspunkter.
55 km väster om Albany ligger Denmark, en liten och charmig ort med små caféer och butiker. Trots namnet har den har dock ingen anknytning till Danmark. 15 km väster om Denmark ligger William Bay National Park med sin vackra kust, sanddynor, hedar och karriskog. Det finns fina stränder som Waterfall Beach, Elephant Cove och Green's Pool.
AUGUSTA-MARGRET RIVER-BUNBURY
Lilla Augusta ligger endast 5 km från Australiens sydvästligaste punkt, Cape Leeuwin. Här möts Indiska Oceanen och Southern Ocean och solnedgången lär vara fantastisk.
Mellan Augusta och Margret River finns nå spektakulära och sevärda grottor som Lake, Mammoth och Jewel Caves. Charmiga Margret River sägs ha Australiens bästa surfstränder och i mars varje år arrangeras den stora surftävlingen Margret River Masters. Men lika populärt är Margret River för sitt vin. Runtomkring stan finns ett stort antal vingårdar där man kan prova på dess eget vin.
Bunbury, 184 km söder om Perth, är Western Australias fjärde största stad och den växer mycket snabbt. Om man inte planerar att åka norr om Perth till Monkey Mia, men ändå vill träffa vilda delfiner finns chansen på Dolphin Discovery Centre. Inträdet på $4 ger tillträde till den strand där delfinerna kommer in för att bli matade. Man kan också åka på delfinturer med båt. Chansen att delfinerna kommer in är dock större i Monkey Mia.
NAMBUNG NATIONAL PARK
19 km söder om Cervantes och 245 km norr om Perth, ligger denna nationalpark vars största sevärdhet är Pinnacles Desert, en gul öken med ca 150 000 märkliga kalkstenspelare i olika former och storlekar.
Inträde till parken är $9 per bil och en 3 km lång loopväg med hyfsat underlag leder runt öknen. Bästa tiden att komma hit är i soluppgången och solnedgången och på våren när vildblommorna står i blom.
På vägen ut ur parken ligger två stränder, Kangaroo Point och Hangover Bay, där man kan ta sig ett svalkande bad efteråt.
Vill man övernatta finns ett utmärkt hostel i Cervantes.
KALBARRI
Kalbarri är en liten semesterort och en stor nationalpark 585 km norr om Perth. Nationalparken är mycket sevärd och det finns mycket att se. Det är också lätt att orientera sig eftersom alla utsiktspunkter följer efter varandra och det är inte långt mellan dem.
Parken börjar redan söder om samhället med de fantastiska coastal gorges, klippformationer som stupar brant ned i havet. De mest spektakulära utsiktspunkterna är Castle Cove, Natural Bridge och Pot Alley.
Huvuddelen av nationalparken ligger omedelbart nordost om Kalbarri. Inträdet är $9 per bil och den 30 km långa vägen till de två bästa utsiktspunkterna, The Loop och Z-Bend, är mycket gropig och stenig och vid torrt väder nätt och jämnt framkomlig med vanlig bil. Man behöver dock inte gå långt från parkeringen.
The Loop överblickar en vacker kanjon, skapad av Murchinson River som skurit sig ned i berggrunden. Det finns flera utsiktsplatser, men den största attraktionen är Nature's Window, en ca 2 m hög bågformad klippa som ramar in floden.
Z-Bend har fått sitt namn av den Z-formade krök som kanjonen gör och utsikten är spektakulär.
En annan vacker lookout, som nås via en asfalterad väg, är Hawke's Head.
Bästa tiden att besöka Kalbarri (och hela Western Australia) är mellan juni och november när landskapet fylls av vackra vildblommor.
En annan sevärdhet i Kalbarri är Rainbow Jungle, 4 km söderut. Det är en vacker tropisk trädgård med ett stort antal papegojarter.
SHARK BAY
Mitt i viken Shark Bay ligger Peron Peninsula med Shark Bay World Heritage & Marine Park och Francois Peron National Park.
Den största anledningen till att turister kommer hit är Monkey Mia, en strand som får regelbundet besök av de lokala delfinerna. Inträde till området är $6 och det finns en liten utställning om huvudsakligen delfiner samt en hotellanläggning (inklusive backpackerrum), restaurang och en liten affär.
Delfinerna matas med fisk vanligen tre gånger dagligen mellan 8 och 13, men det finns ingen exakt tid när, det beror på delfinerna. När de kommer pratar först personalen en halvtimme och sen väljer de slumpvis ut personer ur "publiken" att mata delfinerna. Man får dock varken röra dem eller simma inom den s.k. "dolphin interaction area".
Vill man inte bo på Monkey Mia Resort finns det ett hostel i Denham som har gratis shuttle till Monkey Mia varje dag. De kör 7.45 och hämtar upp 16.30, vilket är lite sent eftersom det inte finns så mycket att göra på området och stranden är inte speciellt fin. Men ett tips är att åka ut ett par timmar, en halv- eller en heldag med seglingskatamaranen Shotover dit man får se många marina djur som delfiner, hajar, valar, sköldpaddor och den ovanliga dugongen.
Francois Peron National Park är vacker med sina långa vita stränder inklämda mellan det blå havet och det röda landskapet. Nackdelen är att den är endast framkomlig med fyrahjulsdrivna bilar. Har man inte det finns ett par olika turer att åka på.
Andra sevärdheter i Shark Bay är den 110 km långa Shell Beach, en vit strand täckt med snäckor till 10 meters djup, och Hamelin Pool med sina stomatolites (fossiler) som sticker upp ur vattnet. Försök parera in besöket vid lågvatten för att de inte helt ska begravas av vattnet.
NINGALOO REEF
Ningaloo Reef är mycket mindre än sin konkurrent på östkusten, men det är mycket mer tillgängligt då revet endast ligger 100 m från kusten.
Korallerna är inte heller lika färgglada som i Stora Barriärrevet, men här erbjuds möjligheter att dyka med de stora mantorna (juni-november) och den gigantiska valhajen (mars-juni). Stränderna vid Ningaloo Reef har, till skillnad från Barriärrevets kust, inga farliga kubmaneter.
Vid revets södra spets ligger den lilla sömninga orten Coral Bay som inte har mycket mer än ett hotell, ett vandrarhem, camping, bensin, affär och ett antal företag som anordnar snorklings- och dykutflykter med båt.
Det finns en lång fin strand varifrån man kan gå ut och snorkla.
I norr ligger den större orten Exmouth, vars stränder inte är så fina, men huvudattraktionen är Cape Range National Park på motsatta sidan av halvön. Inträde är $9 per bil och de största sevärdheterna är den vackra Yardie Creek Gorge och Turquoise Bay som har något av revets bästa snorkling. Glöm inte att hyra utrustning i Exmouth före!
KARIJINI NATIONAL PARK
Nationalparken omger den 300 km långa rödfärgade bergskedjan Hamersley Range. De floder som rinner igenom bergskedjan har genom årens lopp grävt sig ner i berggrunden och skapat djupa spektakulära raviner med sötvattenspooler, vattenfall och lummig växtlighet.
En av de vackraste utsiktspunkterna är Oxers Lookout där man kan se tre av ravinerna: Weano, Red och Hancock Gorges. Nere i botten ligger den vackert gröna Junction Pool.
I närheten av Oxers Lookout finns en trappa ned till Weano Gorge, vilken man kan vandra igenom för att nå Handrail Pool, en perfekt badplats inklämd mellan de höga branta klippväggarna. För att komma ända ned måste man först ta sig igenom en smal ravin och sedan klättra nedför klippväggen med ett rep.
Knox Gorge, Joffre Gorge med det vackra vattenfallet Joffre Falls samt Kalamina Gorge är tre andra fantastiska utsiktsplatser på vägen mot Dales Gorge, den största av ravinerna. Här kan man klättra ned i botten och promenera bort till Circular Pool, ett underbart vattenhål som är superbt att bada i. Härifrån kan man fortsätta ända till Fortescue Falls eller gå upp igen och köra dit. Att promenera längs botten tar ca 3 timmar medan promenaden ned från parkeringsplatsen bara tar en kvart.
Vid parkens enda permanenta vattenfall, Fortescue Falls, finns också en stor och härlig sötvattenspool. Nackdelen är att man få dela den med väldigt mycket folk.
Om man istället fortsätter till höger kommer man så småningom fram till Fern Pool, en mycket vacker liten oas med två små vattenfall på ena sidan.
Väster om nationalparken ligger Hamersley Gorge som också är värd ett besök.
En stor fördel med Karijini är att det är så tillgängligt. Alla sevärdheter nås med korta promenader från parkeringsplatsen. Men vägarna påminner om de i Kalbarri National Park, dvs. steniga och skakiga men dock framkomliga med vanlig bil om det är torrt. Skulle det inte vara det, och om man inte har fyrahjulsdriven bil, finns dagsturer från Tom Price (ca $110) eller flerdagsturer från Karratha, Port Hedland m.m.
Gör man turen på egen hand är det bästa alternativet att övernatta i Tom Price (det finns camping med backpackerdorms), se parken dagen efter och sedan övernatta i Auski Tourist Village perfekt placerat i utkanten av parken vid vägen till Port Hedland. Reser man från norr till söder naturligtvis tvärtom.
BROOME
Tropiska Broome är utgångspunkt för Kimberley-regionen, det vidsträckta naturområde som sträcker sig ända upp till gränsen mot Northern Territory.
Dess mest kända turistmål är Cable Beach, en lång och bred sandstrand 4 km väster om centrum. En populär aktivitet här är att rida kamel vid solnedgången. Att bada här är dock inte lämpligt mellan november och april p.g.a. de farliga kubmaneterna.
På Cable Beach sydligaste spets ligger Gantheaume Point med sina fantastiska klippor och ett dinosaurfotspår som endast syns vid lågvatten.
Broome har ingen direkt stadskärna förutom Chinatown i nordöstra delen. Det är inte speciellt kinesiskt och här finns mest små souvenirbutiker, några pubar och restauranger samt ett köpcentrum.
MELBOURNE
Australiens andra stad är bara marginellt mindre än Sydney och har minst lika mycket att erbjuda, men i lite andra avseenden. Medan Sydney har fantastiska stränder och turistfällor är Melbourne landets kulturhuvudstad med sin opera, museer och teatrar. Den har också landets vackraste parker och viktorianska byggnader.
I östvästlig rikting går den pampiga gatan Collins Street. I västra delen ligger bl.a. Melbournes högsta byggnad, det 253 m höga Rialto Towers. Från 55:e våningen har man fin utsikt över hela stan (inträde $12,50). Intill ligger Olderfleet Buildings som tillhör landets vackraste viktorianska byggnader.
Kontorsskrapor i glas, bankpalats, lyxhotell och vackra historiska shoppingarkader radar upp sig längs hela gatan och dess östliga ände har kallats Paris End för sina vackra byggnader och folk. Här sträcker sig även Spring Street som är adress för ytterligare pampiga palats som Parliament House, Treasury Building, Windsor Hotel och Princess Theatre.
Parallellt med Collins Street går Bourke Street som är stans shoppinggata. Men dess huvudgata är Swanston Street som börjar vid den vackra gulfärgade Flinders Street Station och det modernistiska Federation Square. Förutom oändligt antal affärer och restauranger kantas den av några av stadens mäktigaste byggnader som St Paul's Cathedral, Town Hall, General Post Office, State Library och City Baths.
Man bör inte lämna Melbourne utan att ha besökt några av dess parker som Fitzroy, Carlton och Royal Botanic Gardens. I Fitzroy Gardens kan man bl.a. besöka James Cooks barndomshem och Carlton Gardens är hem för en IMAX-biograf, den vackra Royal Exhibition Building, som för en tid fungerade som Australiens parlament, samt det intressanta Melbourne Museum med utställningar om allt som har med Australien att göra. King's Domain med Royal Botanic Gardens sägs vara landets finaste botaniska trädgård. Här finns också Government House, residens för Victorias guvernör, och det imponerande Shrine of Remembrance. Längs Yarra River i Southbank sträcker sig en av Melbournes mysigaste promenader. Här finns en mängd restauranger och caféer och man kan också hoppa på en båt och glida över floden. I Southbanks västra ände ligger det enorma nöjeskomplexet Crown Entertainment Centre, som bl.a. inrymmer landets största casino.
Om man kommer till Melbourne på sommaren vill man säkert till stranden och då är St Kilda ett bra alternativ. Stränderna här är inte som de i Sydney, men de fyller ens behov. I St Kilda finns också trevliga caféer, restauranger och inte minst nöjesparken Luna Park. Många backpackers väljer också att bosätta sig här och det finns en mängd hostels.
Jobbsituationen: Påminner om den i Sydney. Det är naturligtvis lättare att få hospitalityjobb under våren och sommaren. På vintern kan det vara en idé att registrera sig hos en agentur som hyr ut personal. Kolla också i varuhusens food halls, framför allt de som ligger i affärskvarteren.